Prima Masina 2014: ce autoturisme trebuie sa ocolesti?

Prima Masina 2014: ce autoturisme trebuie sa ocolesti?
  • Suma maxima in care te poti incadra este 13.700 Euro
  • Durata maxima a creditului Prima Masina este de 7 ani
  • Vehiculele pe benzina au cele mai mici motorizari
Distribuie pe Facebook

Programul sustinut de stat numit Prima Masina Noua 2014 este pe cale sa inceapa. De fapt, programul va demara cu o zi inainte de alegerile prezidentiale. Este un proiect care isi propune sa ii ajute pe tineri sa-si cumpere o masina noua. Insa exista diferite probleme. Si, pe langa multiplele probleme pe care le are programul, mai sunt si cateva automobile ce merita ocolite.

Victor Ponta se bate in piept ca Programul Prima Masina este gandit sa le vina in ajutorul tinerilor care doresc un automobil nou. Dar domnul Viorel Ponta habar nu are ce presupune acest aspect. Habar nu are ca, pe langa rata lunara de aproximativ 800 de lei pe care trebuie s-o plateasca un tanar vreme de 7 ani ca sa-si cumpere masina noua, mai trebuie sa cheltuie bani pe Casco, carburant, revizii, dar si un RCA anual urias, de aproximativ 2000 de lei, daca tinerii au 18-19 ani. Cu alte cuvinte, este un program bun, dar care are anumite lacune grave. Tocmai de aceea, noi venim in ajutorul celor care se pregatesc sa apeleze la Prima Masina 2014 si le spunem ce masini trebuie sa ocoleasca.

Orice masina cu motor mai mare de 1.2 litri

Va povesteam zilele trecute ce metode poti folosi ca sa "fentezi" marea problema a acestui program, anume asigurarea RCA. Daca insa nu vrei sa iti iei masina pe numele parintilor sau al bunicilor, si vrei sa te aventurezi la plata RCA-ului de unul singur, scotand din buzunar sume uriase daca ai pana in 20 de ani, macar trebuie sa stii ca e bine sa eviti masinile cu motorizari mari. Ideal ar fi sa gasesti cele mai mici motoare instalate pe masina ta, cum ar fi cele de 0.9 litri de la Dacia, sau chiar propulsoarele de 1 litru de la Citroen, Ford sau alte marci. Poti evita motorizarea de 1.6 litri de pe Duster, Suzuki SX4 2x4 dotat cu motorul de 1.6 litri pe benzina si Citroenul C-ELysee 1.6 HDI.

Prima Masina 2014 - masini de ocolitFord Fiesta are motor 1.0 EcoBoost produs la Craiova

Motoarele pe benzina aspirate

Din pacate, la suma ceruta de Prima Masina in care trebuie sa te incadrezi, nu vei gasi foarte multe variante de motorizare si mici, si economice, dar si puternice. Motiv pentru care, cea mai buna varianta este alegerea unui motor pe benzina de mica capacitate, dar supra-alimentat. Cum este cazul motorului 0.9 TCe de la Dacia, motorul 1.2 TSI de la Skoda si Seat, motoarele de 1 litru EcoBoost de la Ford sau chiar motorizarile 1.2 TCe de la Renault. Insa iti recomandam sa ocolesti motoarele de 1 litru, de 1.2 sau mai mari pe benzina, fara turbo, pentru ca, desi sunt destul de puternice, avand chiar si pana la 90 cp, nu sunt deloc economice. Si nu ai vrea, pe langa rata lunara si alte cheltuieli, sa mai arunci si banii pe carburant inutil.

Prima Masina 2014 - masini de ocolitMotorul de pe Logan, Sandero si Sandero Stepway 0.9 TCe este turbo si produce 90 cp

Automobilele de mari dimensiuni

Iti recomandam sa ocolesti masinile mari. De ce? Pentru ca, in viitor, se anunta noi reglementari pentru circulatia in mediul urban aglomerat. Nu trebuie sa te mire daca in viitorul apropiat vor fi lasate fara taxe suplimentare pe unele artere principale doar masinile electrice si cele cu motoare sub 1 litru. Mai mult, in viitor, mai toate masinile care vor fi vandabile se anunta a fi cele mici, de oras. Pentru ca locurile de parcare sunt din ce in ce mai putine, iar cei care vor conduce limuzine vor fi din ce in ce mai putini. Cu alte cuvinte, nu iti recomandam daca esti un tanar care inca nu are nevasta si copil (sau sot si copil!) o masina mare, precum Dacia Duster, Renault Fluence sau Skoda Rapid. Ci masinile din clasa mica, precum Renault Twingo, Suzuki Splash, Volkswagen Up! sau altele din acest segment.

Prima Masina 2014 - masini de ocolitRenault Fluence, o limuzina ce nu se preteaza tinerilor singuri

Masinile cu motoare Euro 5 sau mai vechi

Majoritatea masinilor care se incadreaza in Programul Prima Masina 2014 sunt dotate cu motoare Euro 5. De fapt, in afara de doua propulsoare de capacitate mai mare care ar putea sa fie instalate pe masini mai ieftine de 13.700 Euro, in rest sunt doar motorizari Euro 5. Peugeot 308 este un model care este dotat cu motorizari Euro 6. Insa, conform reglementarilor UE, de la 1 ianuarie 2015, adica incepand de peste 2 luni, toti producatorii sunt obligati sa faca numai motorizari cu norma Euro 6. Motiv pentru care noi iti recomandam sa astepti pana in ianuarie 2015 ca sa-ti cumperi o masina. De ce? Pentru ca automobilele viitorului sunt cele Euro 6. Iar cele cu motor Euro 4 sau 5 vor fi mai greu de vandut, avand o valoare mai scazuta, pierduta mai repede in timp.

Prima Masina 2014 - masini de ocolitNoul Peugeot 308, unul din putinele modele care vine cu motoare Euro 6 inca de acum

Automobilele cu o garantie mai mica de 3 ani sau 100.000 kilometri

Sunt producatori care ofera o garantie pentru masinile vandute de 2 ani. Majoritatea ofera 3 ani sau mai mult. Ideal este sa cumperi o masina care iti ofera cat mai mult ani garantie, asa cum face Hyundai, de exemplu. Ei ofera 7 ani garantie pentru vehiculele lor. Insa trebuie sa fii atent la conditiile de garantie. Ca orice abatare te poate costa anularea ei. In plus, trebuie sa te asiguri ca respecti "smecheriile" din contract. Adica ca te vei duce la revizii cand trebuie, in intervalul mentionat, ca altfel pierzi garantia. In principal, garantia este valabila pentru caroserie, piese principale cum ar fi motorul si cutia, dar si pentru defecte de fabricatie.

Marcile si modelele cu probleme de fabricatie

Asa cum va spuneam mai demult experientele noastre nefericite cu motorul 1.2 TSI de la Volkswagen, exista diverse informatii pe internet despre tot felul de motorizari. Poti face o lista scurta cu modelele pe care le doresti, modele din care sa alegi unul, si sa te informezi despre ce probleme pot aparea. Ideea este una singura: vreme de 7 ani, perioada in care tu platesti creditul, ultimul lucru pe care ti l-ai dori este sa mai scoti si alti bani din buzunar pe reparatii in afara de cei pe care oricum ii dai pe rata si asigurari. Asadar, incearca sa selectezi doar automobile fara probleme majore, carora clientii nu le-au dedicat site-uri, forumuri sau articole pentru a scoate in evidenta defectele, asa cum e cazul Volkswagen.

Prima Masina 2014 - masini de ocolitMotorul Volkswagen TSI, un propulsor plin de probleme

Masinile fara Aer Conditionat

Sa nu cumperi prin Prima Masina un automobil care nu este dotat cu aer conditionat. De ce? Pentru ca iti va fi ulterior imposibil sa iei un pret decent daca vrei sa o vinzi. In plus, te vei satura de ea atunci cand vor fi afara peste 30 de grade si cu siguranta vei regreta alegerea facuta de a nu avea climatizare. Mai bine cheltui in plus vreo 700 de Euro, cum este in cazul Daciilor, si platesti vreo 6 lei in plus la rata lunara, ca sa te bucuri de aerul rece. Din start, daca o masina nu este dotata cu aer conditionat, nu va fi cautata de niciun client la mana a doua. Si iti vei da seama ca vei putea recupera la final doar o fractiune din pretul platit.

In concluzie, evita masinile cu motor mare, aspirat, asteapta pana la anul ca sa cumperi masina Euro 6, alege o caroserie mica de oras, cumpara marca ce-ti ofera cea mai lunga garantie si fara probleme de fabricatie mari, si, obligatoriu, cu Aer Conditionat. Tu ce masina ti-ai dori sa iei prin Prima Masina?

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (5) Poze Prima Masina 2014 - masini de ocolit
mai multe