Prima Masina 2014: termenul initial de 1 noiembrie va fi depasit

Prima Masina 2014: termenul initial de 1 noiembrie va fi depasit
  • Suma maxima ce poate fi imprumutata este 50.000 lei + TVA
  • Perioada maxima de creditare este de 7 ani
  • Tinerii cu varsta intre 18-35 de ani au prioritate
Distribuie pe Facebook

Miercurea trecuta, Guvernul a aprobat prin Ordonanta de Urgenta Programul Prima Masina Noua 2014. Acum, textul ordonantei a fost publicat in Monitorul Oficial. Dar pentru ca nu exista momentan normele de aplicare, mai avem de asteptat pana cand tinerii isi vor putea achizitiona automobile. Prima Masina 2014 incepe cu stangul, pentru ca termenul de 1 noiembrie pentru a incepe nu mai poate fi respectat.

Saptamana trecuta am fost martorii unei pomeni electorale cu dedicatie pentru tineri. Guvernul Ponta a aprobat Programul Prima Masina Noua 2014 prin Ordonanta de Urgenta, de parca ar fi fost ceva ce tine de siguranta sau securitatea cetatenilor. Astazi, la o saptamana si ceva de cand a fost aprobat, textul ordonantei a aparut in Monitorul Oficial. Dar, exista o problema... mica.

Chiar daca Ponta spunea ca de la 1 noiembrie programul va incepe, acesta, in ciuda publicarii din Monitor, nu poate intra in vigoare. Pentru ca nu exista normele metodologice si nici regulamentul de aplicare. Cu alte cuvinte, legea este, dar nu stie nimeni ce sa faca cu ea. Motiv pentru care, tinerii care erau dornici sa cumpere o masina noua, mai trebuie sa astepte minimum 2 saptamani. Adica, dupa alegeri, poate avem sansa sa vedem o forma finala, aprobata, care stim cum se foloseste, de program Prima Masina.

La prima vedere, programul pare o afacere buna pentru tineri. Orice tanar care are venituri de peste 1500 de lei/luna se poate incadra. Rata lunara este de aproximativ 650 de lei, dar poate ajunge si la 1200 de lei daca cel care aplica doreste o perioada de creditare mai scurta. Insa, pe langa aceste cheltuieli obligatorii, tinerii mai trebuie sa ia ia in considerare asigurarea Casco obligatorie pe toata perioada creditului, care este de aproximativ 300 Euro/an, dar si un RCA colosal de mare, de peste 2000 de lei/an in cazul unei masini cu motor de 1.2 litri, daca au varsta de pana in 20 de ani.

Mai multe detalii despre programul Prima Masina 2014 gasesti AICI.

Distribuie pe Facebook
mai multe