Deszapezirea pe Autostrada Soarelui, mai scumpa decat in Canada

Deszapezirea pe Autostrada Soarelui, mai scumpa decat in Canada
  • Cat dam noi si cat dau canadienii
  • Contractele de deszapezire, incheiate in mijlocul iernii
  • In Bucuresti, firmele de deszapezire au fost amendate deja
Distribuie pe Facebook

Deszapezirea pe autostrada A2 a costat Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) 1,2 milioane de euro, fara TVA. Fiecare kilometru deszapezit valoreaza peste 21.000 de euro, mai mult decat in Canada.

Cat dam noi si cat dau canadienii

Pretul pentru kilometrul deszapezit este, teoretic, limitat de Ministerul Transporturilor. In cazul autostrazilor, drumurilor cu patru benzi de circulatie şi drumurilor cu doua benzi care leaga Capitala de orasele resedinte de judet, standardul de cost este fixat la 4.509 euro pentru un kilometru.

Valoarea aceasta a fost insa trecuta cu vederea in mai multe cazuri. Pe autostrada A2 deszapezirea in sectorul km. 9 - km 64 costa 1,2 de milioane de euro fara TVA. Media pe kilometru este de 21.000 de euro. Contractul a fost atribuit firmei Reinvent Construct, infiintata in primavara anului trecut.

Potrivit Digi24, acest cost ar fi dublu fata de cat platesc autoritatile din Ottawa, Canada, pentru intretinerea unui drum in timpul iernii.

Deszapezirea pe un kilometru de banda de circulatie in Ottawa are un cost mediu de 4.222 de dolari, peste media nationala din Canada, care se situeaza la 2.652 de dolari. Asadar, deszapezirea unui kilometru de drum ar costa pentru patru benzi 16.800 de dolari, mult mai putin decat in cazul A2, la noi in tara.

Comparatii de acest fel s-au facut si in trecut si de fiecare data preturile pe care le platim noi depaseau cu mult costurile din alte tari, unde si zapada este mai multa, dar si nivelul de trai mai ridicat.

Anul trecut, valoarea contractelor de deszapezire de la noi din tara depasea costurile din Norvegia, Suedia, Islanda sau Finlanda, tarile unde iernile sunt mult mai grele si mai lungi decat la noi.

Contractele de deszapezire, incheiate in mijlocul iernii

In fiecare an, zapada ia prin surprindere autoritatile si in fiecare an contractele cu firmele de deszapezire sunt semnate sub presiunea timpului, in mijlocul iernii, fara o licitatie propriu-zisa, ci prin negocieri directe cu firme cu care s-a mai lucrat si in anii anteriori.

Pe site-ul Companiei de Drumuri, anunturile legate de atribuirea contractelor pentru deszapezire au mentionat si justificarile pentru alegerea negocierii fara publicarea prealabila a unui anunt de participare.

Cei de la CNDNRD arata ca s-a sarit peste pasi deoarece a fost vorba despre o "situatie de urgenta extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute de autoritatea contractanta".

Evenimentele care nu puteau fi prevazute, adica precipitatiile din timpul iernii, au fost invocate si la o atribuire facuta la finalul lunii decembrie.

In cazul deszapezirii pentru un lot din Autostrada Bucuresti-Ploiesti, unde contractul a fost semnat cu firma Rebelis Constructii, fara licitatie publica, a fost invocata tocmai "urgenta extrema", asa ca firma va incasa 11,8 milioane de lei de la CNADNR.

Pentru ca nu au timp de negocieri sau de comparari de preturi, cei de la CNADNR accepta aproape orice pret. In plus, nu semneaza contracte cu firme de deszapezire pe mai multi ani, ci doar pe un sezon, astfel ca firmele "storc" cat pot in timp scurt.

In Bucuresti, firmele de deszapezire au fost amendate deja

Firmele de salubrizare care se ocupa de deszapezirea strazilor Capitalei au fost amendate de Primarie inca de marti, 5 ianuarie, cand Bucurestiul a devenit impracticabil din cauza zapezii.

A doua zi, autoritatile locale au dispus noi sanctiuni si au mai dat o runda de amenzi. 5.000 de lei va avea de platit fiecare firma care nu si-a facut treba in Bucuresti.

In sectoarele 1 si 5 deszapezirea este asigurata de firma Romprest, in sectorul 2 de Supercom, in sectorul 3 de Rosal; firma Rebu este responsabila de deszapezire in sectorul 4 si Urban in sectorul 6.

Au fost amendate si 23 de asociatii de persoane juridice, printre care si asociatii de proprietari care nu au curatat gheata de pe trotuarele aferente cladirilor unde au sediul. Valoarea totala a acestor amenzi ajunge la 39.000 de lei.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 7 Ianuarie 2016