Romania vrea sa interzica autostopul prin lege

Romania vrea sa interzica autostopul prin lege
  • Romania vrea sa interzica autostopul prin lege
  • O astfel de initiativa a fost deja aprobata de Guvern
  • Proiectul trebui sa obtina acum si votul Parlamentului
Distribuie pe Facebook

Guvernul Romaniei a aprobat saptamana trecuta proiectul de lege care transforma autostopul intr-o practica interzisa la noi in tara. Astfel, soferii prinsi ca iau pasageri contra-cost risca sa primeasca amenzi de pana la 5.000 de lei.

Desi permis in multe alte tari, statul roman se pregateste sa interzica autostopul. Un prim pas in acest sens a fost deja facut, proiectul pentru completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere fiind aprobat de catre Guvern in cursul saptamanii trecute.

Elaborata si pusa in dezbatere publica de Ministerul Transportului in urma cu mai putin de doua luni, initiativa legislativa prevede amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei pentru cei care transporta persoane fara sa aiba autorizatie. Inainte insa de a fi promulgat de presedinte si publicat in Monitorul Oficial, proiectul de lege va trebui sa obtina votul celor doua camere ale Parlamentului.

Asadar, ramane de vazut ce se va intampla in perioada urmatoare, mai ales ca in momentul de fata nu exista o metodologie clara de diferentiere intre soferii care transporta autostopisti cu titlu gratuit si de cei care fac ilegal taximetrie sau transporta persoane intre localitati, ci doar un motiv pentru existenta unei astfel de initiative legislative: "indepartarea" celor care fac concurenta firmelor de transport autorizate, platitoare de taxe si impozite.

"Aceste practici ilicite determina efecte negative majore asupra activitatii economice a intreprinderilor autorizate, asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor incasate ca urmare a neplatii taxelor si impozitelor aferente activitatilor de transport rutier de persoane neautorizate, cat si asupra sigurantei circulatiei rutiere", se arata in initiativa legislativa propusa de Ministerul Transportului si in decembrie 2013.

Cum ti se pare acest proiect de lege si ce facem cu acele zone in care statul nu ofera nici un fel de optiune in legatura cu transportul public?

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 1 Septembrie 2014