4 metode prin care masina iti poate fi jefuita pe litoral

4 metode prin care masina iti poate fi jefuita pe litoral
  • Oglinzile masinilor de lux dispar la cluburile de figuri
  • Faleza si geamul spart
  • Femeia singura, tinta sigura
Distribuie pe Facebook

Toata lumea stie ca hotii marunti sunt migratori si se muta dupa multime. Si cum toata lumea este acum in concediu, in special la Marea Neagra, pe litoralul nostru murdar si aglomerat, e normal ca si hotii sa actioneze in apropierea plajelor. Iar masinile turistilor sunt una din principalele tinte ale hotilor.

1. Faleza si geamul spart

Zilele de joi si vineri sunt preferatele hotilor. Pentru ca turistii care ajung pe litoral nu mai au rabdare sa se cazeze si se duc direct sa faca o baie in marea racoritoare. Astfel, turistii parcheaza cat mai aproape de plaja, cum este cazul falezei din Mamaia. Ei isi iau din masina ce au nevoie, adica prosoape si eventual haine de schimb, lasand in portbagaj sau, mai grav, pe bancheta din spate, genti si alte obiecte de valoare. Ei bine, falezele aglomerate sunt unele din cele mai "urmarite" locuri de catre hoti. Pentru ca lumea, chiar daca e in numar mare, este distrata, nu se uita nimeni la masini, iar hotii stiu precis unde sunt proprietarii masinilor si cand se pot intoarce. Ajunge ca un hot sa urmareasca parcarea si sa ia la ochi cateva masini abia sosite, sa urmareasca activitatea celor care ies din masina, ce isi pun in portbagaj, ce bagaje lasa, ce iau cu ei si asa mai departe. Daca se dovedeste ca au lasat lucruri de valoare, laptopuri, genti de mana, aparate foto sau telefoane, hotul nu va sta pe ganduri si va pradui acea masina. Dureaza doar 2 secunde spargerea unui geam, spargere care nu se aude deloc. Deschide usile, portbagajul, subtilizeaza tot ca si cum ar umbla in masina lui, dupa care se face nevazut.

Precautie: lasati in portbagaj tot ce nu va trebuie din timp. Nu umblati la portbagaj odata ce v-ati oprit si nu lasati nimic la vedere, nici macar suportul de GPS pe parbriz, pentru ca hotul va banui ca aparatul este in torpedou.

2. Oglinzile masinilor de lux dispar la cluburile de figuri

Oricat de scumpa ar fi sampania intr-un club din nordul statiunii Mamaia, oricat de bun ar fi vinul de 450 de lei care la Carrefour e 24 de lei, oricate silicoane si trabucuri imputite defileaza in cluburile de fite din statiunile de pe litoral, parcarile sunt niste locuri incredibil de obscure. Adica intunecate si fara urma de paza. Si cum cine se respecta vine la club cu masina, nu e de mirare ca parcarile sunt pline doar de BMW-uri, Mercedes-uri si Audi-uri. Cei mai bogati, cu Ferrari sau Lamborghini, gasesc mereu locuri in fata, ca doar de aia si-au luat masinile, sa fie vazuti... Ei bine, parcarile cluburilor de figuri sunt "pista de antrenament" a hotilor de oglinzi si alte accesorii auto. Oglinzile de X5 si X6 sunt la mare cautare, la fel si unele stropitoare de faruri, capace centrale de janta, bandouri si asa mai departe. Intuneric, proprietarul semi-beat in club, cine ii poate deranja pe hoti? Nimeni.

Precautie: daca stii ca un club nu are parcare iluminata si pazita, du-te acolo cu TAXI-ul si lasa-ti masina acasa, in siguranta.

3. La hotel ramai fara casetofon

Din pacate, hotelurile si pensiunile de pe litoral au locuri de parcare pentru doar 20% din turistii care vin cu masina. Cei care reusesc sa lase masina in parcarea hotelului sunt norocosi, dar cel mai probabil o lasa acolo pana pleaca, altfel nu ar mai gasi loc. Restul insa parcheaza pe unde pot, de obicei pe locurile unor foste cladiri, pe maidane, pe iarba, oriunde. Si foarte multe automobile ajung sa fie oprite in locuri dubioase, uneori la foarte mare distanta de hotel, prin cine stie ce balarii sau santuri, unde soferul disperat a gasit o gaurica printre alte mii de masini. La fel ca si faleza, locurile aglomerate cu masini parcate sunt preferatele hotilor. Pentru ca nu sunt deranjati de nimeni si isi pot face treaba nestingheriti, mai ales in intervalul orar 04:00 - 08:00 AM, cand lumea doarme dusa. Cel putin unul sta de veghe in timp ce o echipa din 2-3 hoti opereaza masinile. Odata intrati intr-o masina, fie prin spargerea geamului, fie prin fortarea incuietorii, fura tot ce gasesc din interior: casetofon, GPS, camera de bord, telefoane, tablete, sisteme audio din portbagaj, roti de rezerva si asa mai departe.

Precautie: parcarea intr-un loc iluminat sau parcarea intr-un loc cu plata sunt singurele solutii care te scapa de hotii marunti care fura orice le pica in mana.

4. Femeia singura, tinta sigura

"Degeaba jefuiesti turistii cand pleaca inapoi acasa, pentru ca atunci oricum nu mai au bani" - Ciorditor Expert, 2015. Si pentru ca inca sunt destule persoane care vin singure pe litoral, pesemne intalnindu-se cu altii direct acolo sau dorind sa nu fie legate de vreun grup, sunt cativa hoti care le au ca tinta pe femeile care vin singure in statiuni. Hotii actioneaza in zonele foarte aglomerate, acolo unde se circula bara la bara, cum ar fi intrarea spre Eforie Nord sau zona dintre Mamaia si Constanta, mergand pe marginea drumului imbracati in haine de turist: slapi, pantaloni scurti, eventual un prosop la gat, semn ca se duc spre plaja. Acestia lucreaza in perechi de cate doi, mergand in acelasi sens unul in fata celuilalt la o distanta de circa 50 de metri unul de celalalt. Primul pe langa care trece coloana de masini se uita atent dupa victime, adica dupa masini in care sunt femei singur si care au pe scaunul din dreapta o poseta sau o geanta. Niciun telefon mai scump nu e de refuzat... Daca primul hot vede ceva de valoare, ii face semn celui din fata, probabil fluierand. Cand masina se apropie, o lasa sa-l depaseasca dupa care vine din unghiul mort, deschide usa si subtilizeaza repede ce e pe scaun. Aceeasi schema se face si la o trecere de pietoni: cand un hot vede ceva "interesant", ii face semn unui complice sa treaca strada incet astfel incat sa se opreasca coloana. Al doilea deschide portiera si fura ce apuca.

Precautie: portierele masinii trebuie sa fie blocate mereu. Gentile sau alte lucruri de valoare nu strica sa fie puse in stanga soferului, intre corp si portiera. Sau, in cel mai rau caz, pe podeaua din fata scaunului din dreapta.

Distribuie pe Facebook
mai multe