5 vehicule autonome inedite. Cum ar putea arata masina viitorului!

5 vehicule autonome inedite. Cum ar putea arata masina viitorului!
Crezi ca autovehiculele autonome te vor plictisi de moarte? Gresit! Sunt destui designeri care concep masinile viitorului intr-un mod care combina senzatiile tari cu condusul in siguranta.
Distribuie pe Facebook

Ce vei putea face in masina autonoma a viitorului? Destul de multe, daca este sa ne luam dupa designerii care si-au inscris creatiile in prestigiosul concurs Michelin Challenge Design din acest an. Iar prin multe poti intelege sky diving, wind surfing si alte sporturi extreme la moda in ziua de azi.

Uite cum arata viitorul pe plansa unor tineri designeri cu o imaginatie debordanta!

1. Sky Diving intr-un Mercedes

5 vehicule autonome inedite

Sud-coreeanul Jihwan Jung, deocamdata student la o universitate din tara sa natala, vrea sa combine placerea traseului parcurs cu un vehicul autonom cu cea a sportului extrem Sky Diving. Numai ca de aceasta data nu ai nevoie de un avion din care sa experimentezi senzatiile unui salt in gol, ci de o masina care se conduce complet singura - preferabil un Mercedes, dupa cum arata schita lui Jihwan Jung.

Botezat Air Div, modelul sud-coreeanului nu a ridicat niciun premiu in concurs, dar pare una dintre ideile cu mare potential. Descrierea sumara a conceptului include trei moduri de a sofa in interiorul cabinei, plus un mod special de air diving pe sosea, cu masina trecuta pe pilot automat.

2. Doua motociclete intr-o masina

5 vehicule autonome inedite

Tot pe Mercedes bate moneda si britanicul Nicholas Dunderdale, cu proiectul Rainmaster, o masinarie compusa dintr-o pereche de motociclete invelite intr-o capota usoara si asamblate sub forma unui sasiu din doua parti distincte. Ideea pare ciudata prin folosirea siglei Mercedes, pentru ca nemtii nu sunt prezenti pe piata moto decat ca parteneri ai Ducati in proiectul Diavel, lansat in 2010.

Oricum, Rainmaster pare o idee interesanta bazata pe stilul 2 in 1, iar designul original poate capata sanse de a prinde si forma de prototip in viitorul apropiat.

3. In dulcele stil clasic

5 vehicule autonome inedite

Ok, nu toata lumea e disperata ca viitorul sa ii ofere unui sofer sansa de a prinde muste in dinti pe autostrada. Asa ca locul III ocupat de designerul Cristian Armando Polanco din Guatemala in concursul Michelin pare perfect justificat atata timp cat proiectul sau de automobil electric autonom, botezat "Liriom", transpune in viitor varianta unui Bugatti clasic rotunjit pe ici-colo dupa normele aerodinamice ale monoposturilor de Formula 1.

Modelul nu aduce nicio alta provocare suplimentara pentru soferi, decat placerea de a rula pe sosele intr-o masina eleganta, cu aer retro si personalitate distincta.

4. Fara limite

5 vehicule autonome inedite

Daca este sa astepti ceva de la un vehicul al viitorului, probabil ca acel lucru ar fi libertatea de miscare. Pe acest element au mizat si trei francezi, Aurélien Deleuze, Pierre-Hugues Vallin si Robinson Mancaux, autorii proiectului SIC, un model care aduce cu un buggy corcit cu un ATV din zilele noastre.

Nu te astepta la viteza, pentru ca SIC inseamna, de fapt, "Slow Is Cool". Meritul francezilor il reprezinta faptul ca au imaginat nu doar forma sub care vehiculul de teren trebuie sa se prezinte, ci si modul in care acesta se auto-alimenteaza, "citeste" obstacolele cu ajutorul unor senzori si depaseste portiunile dificile folosind benzi cauciucate moi retractibile adaugate pe rotile sale.

Inclusiv rotile sunt zimtate pentru a permite un plus de priza la demaraj pe teren moale. Motoarele magnetice ale masinii ar urma sa fie asamblate in interiorul fiecarei axe, urmand sa se alimenteze in timpul rularii. Suspensiile si bratele adaugate fiecarei roti au un rol important, din moment ce fiecare roata se misca si poate fi controlata separat de "geamana" de pe partea opusa, pentru o libertate mai mare de miscare.

5. In bataia vantului

5 vehicule autonome inedite

Windsurfing pe sosea nu te-ai gandit vreodata sa faci, dar tocmai asta iti propun castigatorii concursului Michelin Challenge Desing. Doi sud-coreeni, Youngjai Jun si Gunyoung Yoon, au castigat premiul I cu proiectul Viento. Acestia au realizat un monopost autonom care, cu usurinta, se poate transforma intr-o ambarcatiune asemanatoare unei placi de wind surfing, prin ridicarea unui catarg telescopic si desfasurarea unei panze din "aliaj cu memorie".

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (9) Poze 5 vehicule autonome inedite
mai multe