Sistem electronic de plata a amenzilor si 15 zile pentru plata jumatatii de amenda

Sistem electronic de plata a amenzilor si 15 zile pentru plata jumatatii de amenda
  • Termenul de plata a jumatata din amenda va creste la 15 zile
  • Odata amenda platita, soferul nu mai trebuie sa faca nimic
  • Vor urma si alte modificari legislative
Distribuie pe Facebook

Daca pana acum cei care primeau amenzi in alte judete decat cel de domiciului erau obligati sa faca dovada platii in respectivul judet, fiind la mijloc o birocratie aberanta, iata ca de acum procedura de plata a amenzilor e pe cale sa fie mai usoara.

Desi este prea devreme sa vorbim de o forma finala, se pare ca Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care se va pune in functiune un sistem electronic de evidenta si comunicare a amenzilor si plata acestora. Cu alte cuvinte, amenzile vor fi introduse intr-un sistem la care au acces toate sectiile de politie, dar si contribuabilii, acestia din urma primind date in timp real despre datoriile si amenzile obtinute.

In plus, ca totul sa fie mai usor, va fi creat si un cont unic, deschis la Trezoreria Statului in care vor intra banii obtinuti de la amenzi. Din cont, banii se vor duce la bugetele locale si la bugetul de stat, iar dovada contribuabilului de a face dovada platii, ca pana acum, va fi inlocuita cu urmarirea in sistem a seriei unice pe care o are fiecare proces verbal.

O noua propunere legislativa care va fi pusa in dezbatere se refera la termenul pe care soferii il au la dispozitie pentru plata a jumatate din minimul amenzii. Daca acum soferii pot plati 50% din amenda in termen de 48 de ore, se pare ca in viitor vom avea la dispozitie 15 zile. Pe langa acest lucru, noul proiect legislativ mai are cateva modificari referitoare la datele pe care agentul constatator le va scrie in procesul verbal si cateva imbunatatiri ale cadrului legislativ. Scopul fiind incasarea mai facila a banilor din amenzi si oferirea unei posibilitati suplimentare de punere in aplicare eficient a legii.

Distribuie pe Facebook
mai multe