Hongqi, o masina chinezeasca, vanduta cu 800.000 de dolari

Hongqi, o masina chinezeasca, vanduta cu 800.000 de dolari
  • Masina este o limuzina ce vrea sa rivalizeze cu Rolls-Royce
  • Are un motor V12 ce produce 402 cp
  • Numele Hongqi inseamna "Steagul Rosu"
Distribuie pe Facebook

Cu un nume ce parca ii apartine unui papagal, marca Hongqi a reusit sa faca o premiera in industria chineza. Primul automobil de serie din gama numita L5 a fost cumparata de un afacerist cu suma de 5 milioane de yuani, adica peste 800.000 de dolari.

Anul trecut, la Salonul Auto de la Beijing, chinezii de la Hongqi au prezentat lumii un concept numit L9 la acea vreme. Se dorea a fi un raspuns pentru oamenii de afaceri si sefii de stat care s-au saturat de luxul oferit de Mercedes, Bentley, Audi, BMW sau Rolls-Royce. Desi aproape imposibil, chinezii s-au hotarat inca de anul trecut sa produca o limuzina care sa puna capat dominatiei europene in acest segment exclusivist.

Un an mai tarziu, tot la Beijing Motor Show, tot in standul Hongqi, publicul a putut admira limuzina in varianta de serie. Acum poarta numele L5, nume care isi doreste sa ne aduca aminte de modelul FAW CA770 realizat in anii '60, tot pentru sefii de stat chinezi. Sub capota motorului se ascunde un propulsor din aluminiu cu o capacitate de 6 litri, cel mai probabil luat de pe generatiile vechi de Mercedes-Benz S600, cu o putere de 402 cp. Suspensia masinii care cantareste putin peste 3 tone este asigurata de un sistem hidro-pneumatic precum cel de la masinile Citroen, astfel incat cei mai bogati oameni din lume sa poata calatori in confort extrem.

HongqiHongqi

In plus, pentru un plus de siguranta, dar si pentru a se asigura ca-si gasesc clienti in zonele defavorizate conduse de dictatori care nu investesc in infrastructura si asfalt, precum tari africane, cele din Asia si chiar Rusia, Hongqi a montat pe limuzina L5 un sistem de tractiune integrala. Cat despre confortul unui eventual presedinte, chinezii au dotat masina cu interior imbracat in piele, ornamente din lemn, dar si cateva accesorii retro, precum volanul care ne duce cu gandul la anii '60, manerele portierelor din jad si ceasurile de bord. Insa aici regasim si elemente moderne, precum ecrane LCD si conectivitate la internet.

Cat despre design, acesta este un mix de vechi si nou, de Volga cu Rolls-Royce. Insa asemanarea cu masinile anilor '60 nu este intamplatoare. Pentru ca Hongqi este acum o marca secundara a producatorului de automobile FAW care construia acum mai bine de 50 de ani masini de tip limuzina, blindate, pentru presedintii comunisti. Evident, la acea vreme, limuzinele erau copiate dupa cele rusesti. Care, la randul lor, aveau un design "inspirat" din cele americane.

HongqiHongqi

Interesant este ca, asa cum se intampla si dincolo de ocean, la cele mai prestigioase case de licitatie, unde primele modele dintr-o serie sau masini-vedeta care au aparut in filme se vand pentru sume colosale de bani, iata ca si in China, primul exemplar de Hongqi L5 a fost vandut unui afacerist local cu suma de 5 milioane de yuani, adica vreo 801.000 de dolari. Deloc rau pentru o companie facuta peste noapte care isi doreste sa intre pe o piata mult prea mare, pentru un jucator atat de mic.

HongqiHongqi

Hongqi

HongqiHongqiHongqi

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Masini noi DATA PUBLICĂRII: 24 Aprilie 2014