Record Dacia in Regatul Unit. Excentricii britanici cauta mai nou modelele retro

Record Dacia in Regatul Unit. Excentricii britanici cauta mai nou modelele retro
  • Dacia 1300 a fost produsa intre 1968 si 1984
  • Primele modele pana in 1972 erau asamblate cu piese frantuzesti
  • Dacia 1100 s-a produs intre 1968 si 1970
Distribuie pe Facebook

Dacia da lovitura dupa lovitura in Regatul Unit. Dupa ce modelele Sandero, Duster si Logan s-au imprietenit cu britanicii, amatorii de automobile din insula au inceput sa privesca cu jind si catre exemplarele retro din anii '70.

Avantajul pentru colectionari este ca vechile Dacii sunt adevarate chilipiruri pe eBay sau alte site-uri de vanzari, iar imaginea lasata este cea a unor autoturisme exotice, in ciuda asemanarii flagrante cu modelele Renault din aceeasi perioada. Iata si care este impresia lasata de cea mai indragita masina a romanilor peste Canalul Manecii!

Expusa in Londra

Poze Dacia UK

In fata sediului Institutului Cultural Roman din Londra, doua exemplare de Dacia 1300 de la mijlocul anilor '70 au reusit sa atraga atentia telespectatorilor din tara care urmareau procesul de alegeri prezidentiale si inghesuiala la urne a romanilor plecati peste hotare.

Cele doua exemplare retro sunt perfect functionale si chiar sunt folosite destul de des in interiorul capitalei engleze de catre personalul institutului. "Da, merg OK. Le-am vazut si eu de cateva ori cand am ajuns aici circuland pe strazi si mi-a venit sa imi fac cruce. Nu sunt doar de decor. Am aflat cine le detine abia cand am venit la vot", explica Laurentiu Dina, un inginer auto emigrat in Marea Britanie.

Cel putin, prezenta Daciilor reduce cat de cat din rusinea de a inregistra, pe numele Ambasadei Romaniei la Londra, datorii de 1,3 milioane de lire sterline pentru neplata taxelor de parcare si de acces in zonele centrale ale metropolei. Macar stim ca doua locuri de parcare folosite de diplomatii romani sunt acoperite de un adevar simbol national auto. Unul care incepe sa atraga si atentia excentricilor colectionari de masini din Regatul Unit.

"Mi-au suflat-o de sub nas!"

Poze Dacia UK

In vara acestui an, Laurentiu Dina a vrut sa cumpere un exemplar Dacia 1100 pus la vanzare pe eBay. "S-a dat cu 600 de lire destul de rapid. Cam dupa 5 zile din momentul in care a fost pus anuntul s-a si dat. Voiam sa o cumpar eu si sa ma plimb ocazional cu ea pe aici. Mi-au suflat-o de sub nas! Oricum, incepe sa fie o adevarata nebunie cu Dacia pe aici", povesteste inginerul originar din Romania.

Dacia 1100 a fost prima masina romaneasca produsa sub regimul comunist, primele unitati fiind scoase pe portile fabricii in 1968. Exemplarul cu numarul 0 a stat pana in 1989 in posesia lui Nicolae Ceasescu, ulterior fiind cumparata de controversatul afacerist doljean Dinel Staicu, un adevarat vanator de suveniruri legate de numele dictatorului. Dacia 1100 corespundea destul de mult cu exemplarul de Renault 8 sub a carui licenta a fost produsa.

Dotarile erau insa mai saracacioase, liderii comunisti renuntand la unele echipamente incluse la bord, considerand ca masina devine de lux.

Din 1969, odata cu lansarea Renault 12, a intrat in productie si Dacia 1300, cel mai longeviv model de masina romaneasca. A fost produs pana in 1981, capatand o notorietate simila Trabantului est-german. Autoturismul a fost vandut in variante sedan, break, de lux si 1301 lux super, ultima categorie fiind destinata exclusiv clientilor din randul conducerii Partidului Comunist.

Dotarile versiunilor de lux includeau instalatie de radio din fabrica, scauna fata suprainaltate, circuit de frana dublu. Atingea o viteza maxima de 144 kilometri pe ora.

Dacia, mai populara ca Jaguar-ul

Poze Dacia UK

Pentru masina produsa din nou sub licenta Renault, 2014 tinde sa fie an de referinta pe piata auto din Marea Britanie, numai pana la inceputul toamnei cifra vanzarilor de automobile in Regatul Unit fiind cu 60% mai mare decat cea din anul precedent.

"Dacia a devenit mai populara ca Jaguar-ul!", au constatat cu gura cascata junalistii de la Daily Mail, dupa ce numarul vanzarilor de autoturisme romanesti a depasit cu 4.000 de unitati cifra exemplarelor vandute de brandul autohton.

18.583 de masini Dacia au fost comercializate in primele noua luni ale acestui an in Marea Britanie, conform datelor prezentate de Societatea Producatorilor si Comerciantilor de Automobile din Regat. Pana la finele anului se presupune ca numarul vanzarilor va depasi 25.000 de unitati.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Old School Cars DATA PUBLICĂRII: 4 Decembrie 2014