Atentie, Ministerul Afacerilor Interne a publicat proiectul privind ridicarea masinilor

Atentie, Ministerul Afacerilor Interne a publicat proiectul privind ridicarea masinilor
  • Ministerul Afacerilor Interne a pus la punct un proiect ca sa reglementeze modul in care pot fi ridicate vehiculele
  • Masura ridicarii va putea fi pusa in aplicare doar de administratiile publice locale sau administratorul drumului public
  • Masinile nu vor mai fi ridicate numai de pe partea carosabila, ci si de pe pistele de biciclete
Distribuie pe Facebook

Ministerul Afacerilor Interne a publicat proiectul de hotarare care va reglementa modul in care pot fi ridicate vehiculele stationate neregulamentar.

Dupa mai multe incercari, autoritatile romane au reusit sa puna la punct un proiect solid care sa specifice clar cum pot fi ridicate masinile stationate neruglamentar.

In primul rand, acesta da dreptul doar administratiilor publice locale sau administratorului drumului public sa puna in aplicare masura ridicarii acestor vehicule.

In nota de fundamentare a proiectului realizata de MAI se arata ca "Aplicarea masurii tehnico-administrative, in trecut, a cunoscut si o serie de situatii excesive, generate de lipsa unor prevederi clare sau chiar de interpretarea gresita a legii si ignorarea scopului pentru care se realizeaza ridicarea vehiculului."

Pe scurt, autoritatile doresc sa evite pe viitor situatiile in care vehiculul a fost ridicat chiar daca in acesta se afla o persoana.

In al doilea rand, proiectul de hotarare de guvern nu le mai da posibilitatea politistilor rutieri sau locali cu atributii legate de circulatia rutiera sa dispuna ridicarea vehiculelor cu regim prioritar de circulatie care se afla in actiuni de interventie sau in misiuni cu caracter de urgenta.

O alta modificare importanta este ca, daca proiectul va fi aprobat, masinile nu vor mai fi ridicate numai de pe "partea carosabila", ci si de pe pistele de biciclete sau acolo unde este impiedicata circulatia in siguranta a pietonilor.

In urma unei decizii din 25 mai 2015 luate de Inalta Curte de Casatie si Justitie intr-un Recurs in Interesul Legii, autoritatile au fost legate de maini si de picioare in ceea ce priveste ridicarea vehiculelor. Judecatorii au stabilit atunci ca reglementarea felului in care se dispune ridicarea vehiculelor nu poate fi facuta in baza unor hotarari de consiliu local.

Oricum, soferii romani care se vor trezi cu masinile ridicate pentru ca sunt parcate neregulamentar sau pe trotuar, trebuie sa-si faca griji abia prin toamna, atunci cand proiectul va trece de dezbatere, va fi aprobat si pus in aplicare.
Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 28 Iunie 2016