Specialistii Mahle atrag atentia: downsizing-ul are un efect catastrofal asupra pistoanelor

Specialistii Mahle atrag atentia: downsizing-ul are un efect catastrofal asupra pistoanelor
  • Mahle vorbeste despre dezavantajele downsizing-ului
  • Presiunea pusa pe pistoane si pe segmenti poate fi catastrofala
  • Apare fenomentul de pre-aprindere la turatii mici
Distribuie pe Facebook

Nemtii de la Mahle sustin ca downsizing-ul are si cateva dezavantaje, unul dintre cele mai mari fiind presiunea enorma pusa pe unele componente ale motorului, precum pistoanele sau segmentii.

In ultimii 10 ani, autoritatile si diferite organizatii care protejeaza mediul inconjurator au inceput sa lupte impotriva gazelor cu efect de sera si in mare parte impotriva poluarii. Cum unii dintre cei mai mari poluatori sunt constructorii de automobile, a fost nevoie de masuri pentru a-i constrange intr-un fel sa produca masini mai "prietenoase" cu mediul.

Au fost impuse standarde de emisii mult mai stricte, iar producatorii au inteles ca pentru a le respecta trebuie sa faca ceva in privinta motoarelor. Asa a luat nastere celebrul downsizing, iar piata a fost invadata de propulsoare mici, cu cat mai putini cilindri, turboaalimentate, si foarte puternice.

Chiar daca au rezolvat pe de-o parte problema consumului si al emisiilor, aceste motoare de capacitati reduse au si cateva dezavantaje. Unul dintre cele mai mari este, potrivit nemtilor de la Mahle cu o traditie de 97 de ani in industria auto, presiunea la care sunt supuse pistoanele si segmentii acestor tip de propulsoare.

Dr. Joachim Wagenblast sustine ca in cazul acestor propulsoare care ofera un cuplu mare la turatii mici, apare asa-numitul fenomen de "pre-aprindere la viteze mici" (Low-Speed Pre-Ignition sau LSPI pe scurt).

"LSPI poate avea un efect catastrofal asupra componentelor individuale ale motorului. [...] Azi lucram cu mai multi constructori de motoare si masini pentru a dezvolta o noua generatie de pistoane si segmenti, care sunt asteptati sa intre in productie in urmatorii 5 ani," a declarat acesta.

Distribuie pe Facebook
mai multe