Suspendarea taxei auto ar putea fi amanata

Suspendarea taxei auto ar putea fi amanata
Premierul Tariceanu a confirmat intentia Guvernului de a amana cu doua saptamani, pana la 15 decembrie, data la care taxa de poluare auto va fi suspendata pentru masinile noi, precizand totusi ca taxa poat
Distribuie pe Facebook
Suspendarea taxei auto ar putea fi amanata

Premierul Tariceanu a confirmat intentia Guvernului de a amana cu doua saptamani, pana la 15 decembrie, data la care taxa de poluare auto va fi suspendata pentru masinile noi, precizand totusi ca taxa poate fi ridicata mai devreme daca CE transmite un raspuns pana la jumatatea lunii decembrie.

"Am facut o scrisoare de informare catre Comisia Europeana si as fi dorit sa avem un raspuns. in cel mai rau caz putem discuta de o amanare de 15 zile. Pe 15 decembrie cel mai tarziu va intra in vigoare ordonanta. Daca raspunsul vine inainte, ordonanta se poate publica in Monitor si inainte", a declarat Tariceanu, raspunzand unei intrebari a presei pe aceasta tema.

Guvernul a redactat deja un proiect de ordonanta de urgenta care prevede ca taxa de poluare auto va fi suspendata pentru masini noi de la 15 decembrie, cu doua saptamani mai tarziu fata de termenul initial, in asteptarea unui raspuns din partea CE, au declarat anterior agentiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

"Prin derogare de la prevederile OU 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, incepand cu data de 15 decembrie 2008 se suspenda obligatia de plata a taxei pe poluare pentru autovehiculele cu norma de poluare Euro 4, care se inmatriculeaza pentru prima data in Romania sau in alte state membre ale Uniunii Europene si a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2.000 cmc. Prevederile ordonantei de urgenta se aplica in perioada 15 decembrie 2008-31 decembrie 2009", se arata in proiectul de act normativ.

Decizia de suspendare a taxei este argumentata de Guvern prin analiza rezultatelor bugetare derulate pe parcursul primelor 10 luni ale anului 2008 si concluziile analizei gradului de adancire a crizei financiare si economice in luna octombrie, care releva o scadere importanta a pietelor auto si a productiei industriei furnizoare, precum si masurile de sustinere a sectorului de automobile, afectat de criza financiara internationala.

Suspendarea taxei de poluare auto mai este justificata prin faptul ca Guvernul "se preocupa in luarea masurilor care sa asigure pastrarea locurilor de munca in economia romaneasca, iar la un loc de munca in industria constructoare sunt patru locuri de munca in industria furnizoare".

Ordonanta urmeaza sa fie aprobata de Executiv in urmatoarea sedinta.

O alta varianta luata in calcul de Guvern este ca taxa de poluare auto sa fie suspendata incepand cu data publicarii ordonantei in Monitorul Oficial, pentru a evita o noua prelungire a datei de intrare in vigoare a suspendarii in cazul in care Comisia Europeana (CE) nu transmite un raspuns in urmatoarele doua saptamani, au aratat sursele citate.

Taxa de poluare auto va fi suspendata pentru masinile noi incepand cu 15 decembrie, cu doua saptamani fata de termenul initial, daca Guvernul nu va primi cel mai tarziu vineri un raspuns din partea Comisiei Europene referitor la ridicarea taxei, au declarat, joi seara, agentiei MEDIAFAX surse ministeriale.

"Ordonanta de urgenta care prevede suspendarea taxei la achizitia masinilor noi nu a fost trimisa la Monitorul Oficial, deoarece Comisia Europeana nu a transmis inca un raspuns. in aceste conditii, decizia la acest moment este ca taxa sa fie suspendata de la 15 decembrie, si nu de la 1 decembrie, interval in care sa se astepte raspunsul executivului european", au afirmat sursele citate.

Potrivit acestora, premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut reprezentantilor Ministerului Mediului si Ministerului Finantelor, in sedinta de marti a Guvernului, sa amane termenul de intrare in vigoare a suspendarii taxei auto pentru masinile noi pana la 15 decembrie, aratand ca este foarte posibil ca CE sa nu transmita autoritatilor de la Bucuresti un raspuns in termen util.

Sursa: Mediafax
Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte articole DATA PUBLICĂRII: 28 Noiembrie 2008