Avantajele si dezavantajele unei masini pe GPL

Avantajele si dezavantajele unei masini pe GPL
  • Gazul costa de peste doua ori mai putin decat benzina
  • Instalatia de GPL creste valoarea de revanzare a masinii
  • Alimentarea cu gaz scade puterea motorului
  • Pretul unei instalatii de GPL depaseste suma de 2.000 RON
Distribuie pe Facebook

Daca tot costa de peste doua ori mai putin decat benzina, de ce sa nu iti pui si tu gaz pe masina din dotare? Avantajele si dezavantajele montarii unei instalatii de GPL, in randurile de mai jos.

Persoanele aflate in cautarea autoturismului ideal au numeroase sisteme de propulsie din care sa aleaga, industria constructoare de masini oferind la sfarsitul anului 2016 modele pe benzina, motorina, hibrid si chiar 100% electrice.

Exista, de asemenea, si o categorie de producatori care tocmai au introdus motorizarile pe hidrogen, insa pana cand aceasta tenhologie se va raspandi... ce-ai zice sa ne indreptam atentia care instalatiile de GPL, criticate de multe ori pe nedrept?

Avantaje.

Orice combustibil - indiferent sursa lui de provenienta, randamentul, culoarea sau ce mai vrei tu, are avantajele si dezavantajele lui, iar gazul petrolier lichefiat nu face exceptie din acest punct de vedere. Ba dimpotriva.

Inainte insa de a-i descoperi punctele slabe, incepem prin a insira si detalia cateva dintre punctele forte ale instalatiei de GPL, respectiv principalele motive pentru care sa montezi un astfel de sistem pe automobilul din dotare:

  • costul scazut la pompa: un litru de gaz petrolier lichefiat costa in prezent de peste doua ori mai putin decat unul de benzina;
  • polueaza mai putin: foloseste un carburant fara sulf, benzen, plumb sau alte substante cancerigene si se amesteca foarte bine cu aerul;
  • valoarea mai mare la revanzare: o masina pe GPL iti va aduce mai multi bani la revanzare decat una exclusiv pe benzina.

Dezavantaje.

Dupa cum precizam si in randurile anterioare, absolut fiecare sistem de propulsie oferit in prezent de constructorii de masini are atat avantaje, cat si dezavantaje. Din pacate, perfectiunea nu a fost inca atinsa din acest punct de vedere.

Vrei sa platesti mai putin la pompa, esti preocupat de protectia mediului sau pur si simplu te intereseaza sa nu pierzi prea multi la revanzarea modelului din dotare? Atunci uite peste ce trebuie sa treci:

  • costul mare al instalatiei de gaz petrolier lichefiat: se amortizeaza insa si in 12 luni daca faci 10.000 - 15.000 de kilometri pe an;
  • scaderea puterii motorului cu 10 - 15 procente: la care se adauga cresterea consumului cu 10 - 20 de procente, in cazul in care te intrebai;
  • reducerea capacitatii de incarcare a portbagajului: este posibil ca uneori sa plangi dupa spatiul ocupat de butelia de gaz.

Concluzia.

La fel ca un automobil pe benzina, motorina, hidrogen sau orice altceva mai vrei tu, si o masina pe gaz are cateva puncte forte si cateva puncte slabe. Acum depinde doar de tine daca avantajele prezentate in cazul de fata depasesc dezavantajele sau situatia este diametral opusa.

Cert este ca inainte de a cantari aceste detalii trebuie sa stii ca, contrar tuturor celor spuse, o instalatie GPL este una sigura. Chiar mai sigura decat una pe benzina, sustin specialistii.

Din aceeasi categorie, nu uita nici de subiectele:

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Ghidul soferului DATA PUBLICĂRII: 13 Decembrie 2016