4 curse auto faimoase si accidentele celebre petrecute aici

4 curse auto faimoase si accidentele celebre petrecute aici
Cursele de masini nu sunt, statistic vorbind, cel mai periculos sport din lume. Chiar si asa, circuitele faimoase ale lumii au "gazduit" unele dintre cele mai grave accidente de pe glob. Adrenalina si spectacolul raman, totusi, atractii de top pentru cunoscatori.
Distribuie pe Facebook

Pilotii curselor de masini ating viteze ametitoare, de peste 400 km/h, care desi sunt incitante, reprezinta o reteta aproape sigura pentru dezastru. Chiar si cu echipamentele de siguranta din prezent, cat se poate de sofisticate, vietile impatimitilor circuitelor ajung sa fie sacrificate an de an.

Accidentele de mai jos stau marturie.

1. Cursa Paris - Madrid din anul 1903

4 curse auto faimoase si accidentele celebre petrecute aici

Imediat ce s-au inventat mijloacele de locomotie, au luat nastere si cursele de masini. In cursa Paris - Madrid organizata in anul 1903, 275 de vehicule (53 dintre ele fiind motociclete) au inceput sa se intreaca pe circuitul care incepea in Versailles. Competitorii nici n-au apucat sa iasa din capitala Frantei, ca au si omorat o spectatoare care nu estimase corect pericolele asociate cu implicarea ei activa in concursul motorizat.

Mai multi soferi au decedat in coliziuni si incendii, ziarele vremii numind competita "cursa catre moarte". Aici si-a gasit sfarsitul si pionierul francez al curselor de masini Marcel Renault, co-fondator al companiei Renault, dupa doar cativa kilometri parcursi pe circuit.

2. Motordromul

4 curse auto faimoase si accidentele celebre petrecute aici

Motordromul este un tip de cursa foarte populara in SUA, din anii '30, fiind precursoarea evenimentelor NASCAR. Evenimentele se desfasurau pe suprafete mici din lemn, inclinate pana la 60 de grade, pilotii atingand astfel viteze extrem de mari, de peste 190 de km/h. Coliziunile erau frecvente, la fel si accidentele cu final tragic.

Masinile scapate de sub control ajungeau sa fie propulsate peste parapeti, ucigand spectatorii. In scurt timp de la lansarea Motordromului, ziarele au inceput sa scrie despre rata de mortalitate ridicata asociata cu acest circuit, multi competitori pierzandu-si viata inca de la prima lor cursa. In cele din urma, evenimentul a fost inchis, atat din cauza deceselor, cat si din pricina intretinerii dificile a circuitului.

3. Raliul Dakar

4 curse auto faimoase si accidentele celebre petrecute aici

Datorita pericolului, andrenalinei si nebuniei fatise, nicio alta cursa de masini nu poate fi comparata cu Raliul Dakar, o extravaganta off-road care incepe in Paris, calatoreste pe teritoriul Europei si prin deserturile Africii, ajungand intr-un final in orasul senegalez Dakar.

Cursa, la care pot participa de la soferi de SUV-uri pana la motociclisti, a fost numita "cel mai periculos eveniment sportiv din lume" din pricina gradului sau de dificultate. Lungimea circuitului face ca pilotii sa se separe rapid de grup sau sa se abata de la traseu. In cazul unei accidentari, pot trece si zile pana la sosirea ajutoarelor.

De la infiintarea sa in anul 1978, Raliul Dakar a luat vietile a 49 de persoane - in mod oficial, desi multe voci spun ca nenumarati pietoni si-au gasit sfarsitul in timpul acestui eveniment extrem.

In anul 1982, Mark Tatcher, fiul prim ministrului britanic Margaret Thatcher, a participat la Raliul Dakar conducand un Peugeot 504. Calatorind prin desertul Sahara, Tatcher (mecanic de profesie) si copilotul sau, Anne-Charlotte Verney, au tras pe dreapta pentru a remedia o defectiune a masinii. Pana sa repare masina, Mark si-a dat seama ca ceilalti competitori l-au lasat in urma, pierzandu-se in desert. Ratacitii au fost gasiti dupa 6 zile, de un avion de salvare, in viata.

4. Cursa de 24 de ore de la Le Mans

4 curse auto faimoase si accidentele celebre petrecute aici

Cursa de 24 de ore de la Le Mans este organizata anual de noua decenii incoace, in luna iulie, in Franta. Spre deosebire de majoritatea evenimentelor de masini, in care miza este viteza, aici se testeaza fiabilitatea si performanta autoturismului, precum si curajul sau priceperea pilotilor.

In ciuda prestigiului sau, Cursa de 24 de ore de la Le Mans este si responsabila cu cel mai tragic accident din istoria curselor de masini. In anul 1955, pilotul Pierre Levegh s-a rasturnat, dupa ce a intrat direct intr-o alta masina aflata in fata sa. Masina lui Lavegh a fost propulsata direct intr-un grup de spectatori, 84 dintre ei fiind ucisi in accidentul tragic.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte sporturi cu motor DATA PUBLICĂRII: 28 Noiembrie 2014