De ce sa conduci o masina care merge pe GPL

De ce sa conduci o masina care merge pe GPL
De-a lungul vremii s-au format mai multe zvonuri legate de masinile pe GPL. Ba ca motoarele se strica mai repede de la gaz, ba ca sunt nesigure si ca explodeaaza sau ca pe gaz consuma de 2-3 ori mai mult. Ei bine, nu e chiar asa. Ba mai mult, se pare ca avantajele sunt semnificativ mai multe decat dezavantajele pe care le are o instalatie de GPL.
Distribuie pe Facebook

Gazul Petrolifer Lichefiat este un combustibil cu multe avantaje, dar care, din pacate, este prost vazut in Romania.

GPL-ul este economic

Atat datorita faptului ca GPL este un combustibil care se obtine la un cost relativ scazut, cat si datorita faptului ca este un carburant de viitor (ecologic) pretul final de vanzare la statiile de alimentare este fara accize si alte taxe suplimentare fiind aproximativ la jumatatea pretului benzinei. Consumul litric de GPL pentru un motor este cu maxim 10% mai mare decat consumul de benzina, fapt datorat densitatii GPL care este mai mica decat cea a benzinei. Luand in considerare aspectele prezentate anterior, se realizeaza o economie reala de aproximativ 40-45% . Datorita acestui fapt, amortizarea investitiei pentru montarea instalatiei GPL se face relativ usor (aproximativ 10.000-15.000 km), numai din diferenta de cost benzina-GPL.

Este un combustibil ecologic

Pentru ca foloseste un carburant fara sulf, benzen, plumb, sau alte substante cancerigene, se amesteca foarte bine cu aerul realizandu-se o ardere imbunatatita fara depuneri de calamina si hidrocarburi. Stiati ca noxele emise de motor cu carburator de DACIA se incadreaza in normativele EURO 2?

Un combustibil sigur

Contrar a ceea ce se crede, instalatia de alimentare cu GPL este mult mai sigura decat cea pe benzina, deoarece componentele sunt supuse unor severe verificari fiind omologate international. Butelia instalatiei este ferm fixata de caroserie cu bride metalice, aceasta nu se schimba ca si la aragaz, ci se umple cu dispozitivul de alimentare cu GPL la statiile care dispun de skid-uri GPL. Rezervorul este realizat din material de 3,5 mm grosime, special tratat chimic pentru a evita fisurile in caz de accident, este dotat cu un grup de supape care impiedica umplerea cu mai mult de 80% din capacitate, permitand astfel gazului o expandare in caz de temperaturi inalte. Rezervoarele sunt echipate cu multivalve prevazute cu supape de suprapresiune care deschide la presiuni mai mari de 25 atm. Conducand gazul prin tubulatura de aerisire afara din portbagaj spre exteriorul autoturismului. Presiunea de lucru este de 2 - 8 atm. (iarna-vara).

Sisteme de siguranta:


- in cazul ruperii unei conducte multivalva sistemul multivalva-butelie sesizeaza scurgerea de debit marit si se blocheaza automat, oprind astfel pierderea accidentala de gaz.
- in cazul opririi accidentale a motorului sistemul SAFETY CAR inchide automat gazul trei puncte.
- In caz de incendiu multivalva este dotata cu o supapa de suprapresiune care nu permite o eventuala exploazie a rezervorului

Testele au demonstrat ca autovehiculul alimentat cu GPL nu explodeaza, deci este mult mai sigur fata de cel alimentat cu bezina.

Castig rulare pe GPL (exemplu de calcul pentru 10.000 km parcursi - consum mediu benzina 10 litri / 100 km)


BENZINA: 10.000km x 10% (consum mediu benzina) = 1000 l x 4,5 lei = 4500 lei


GPL: 10.000km x 11% (consum mediu G.P.L.) = 1100 l x 2,2 lei = 2420lei


Economie: 3500 lei - 1870 lei = 2080 lei

Sistemele de GPL se pot monta pe orice masina, de la Bentley la Dacia Logan. Sunt mai multe sisteme de gaz, cum ar fi cele pentru carburatoare, cele cu injectie monopunct sau multipunct si cele secventiale. Sistemele de gaz secventiale sunt cele mai avansate si cele mai sigure, fiind controlate de un computer care asigura buna alimentare a motorului. In plus, sunt si sisteme de GPL pentru masinile diesel!

Din pacate, printre neajunsurile unei masini pe GPL este faptul ca se pierde cam 10% din puterea initiala pe care o are pe benzina masina. Si, la fel de neplacut este si faptul ca sunt destul de putine statiile de GPL in comparatie cu cele de benzina. Insa in functie de ceea ce ne intereseaza, economia de bani sau viteza, vom alege si combustibilul.

Exemple de masini cu GPL la vanzare in Romania:

Land Rover Range Rover Vogue motor 4.6

Jeep Grand Cherokee motor 5.2 V8

Renault Laguna 2 motor 1.6

Tu ce parere ai despre masinile care merg pe GPL? Ti-ai pune asa ceva pe masina?

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Ghidul soferului DATA PUBLICĂRII: 9 August 2010