Oda pentru Timbrul de Mediu 2013

Oda pentru Timbrul de Mediu 2013
Distribuie pe Facebook

Totu' a inceput cu ala mic, fotbalist, maratonist si dansator laolalta. Despre care toti spuneau ca Traian e lumea lui toata. Da, despre Boc incep a va povesti, cel care a venit cu idei "bune": -Buzunarele vi le voi goli!

S-a trezit micutul clujean intr-o zi, era o dimineata calduta de toamna, cand a vazut consternat ca Guliver nu i se mai scoala. S-a dus la doctor, a macat mult spanac, s-a dat cu Nidoflor, si-a luat chiloti de bumbac. Dar degeaba, caci mai mult de 1 minut nu putea sa-l mai tina: -Sa-mi bag putza, poluarea-i de vina!

Si uite asa, micutul Emil, venind intr-o zi la serviciu senin, arunca un 3 in 1 pe gat, isi da repede Smartpone-ul pe mut si striga in gura mare la plen, ridicandu-se pe tocurile din dotare: -Gata, incepand de azi, romanul de rand va plati o Taxa de Poluare!

Am un vecin la 4, il cheama Dorel. Sta in chirie cu soacra, nevasta si-un prichindel. Si-a luat si el, ca tot cetateanul modern, o masina romaneasca, un Logan second-hand. S-a legat nebunul la cap, luand credit de la ceva... Europe Bank. M-am intalnit cu el aseara, cand eu veneam de la munca. Statea impreuna la un pahar de Bucegi, cu unii care mesteresc la Dacii toata ziua in spatele blocului, doi mosnegi.

Si-au inceput sa se planga in cor, tragand cu mainile de parul carunt, cu ochii in lacrimi si berile goale, mai ceva ca sclavii lui Nabucodonosor: -Avem rovigneta, impozite, accize, dar asta nu le ajunge! Mai vor si o taxa noua, ce pizda ma-sii, la Busteni le cam pute, vor in Belize!

In prima zi s-a plans Dorel. A urmat tot cartierul, dupa care tot orasul, dupa care Timisoara, dupa care toata tara. Cum e posibil ca un om atat de mic cum e Boc, sa puna o tara intreaga pe foc, spunand ca nu ajunge un impozit anual, pe ceva ce-ti apartine si l-ai platit deja? Nu e normal...

Dar la un moment dat eu m-am prins care-i faza: sunt tot mai putini calatorii-n tramvai, in troleu bate vantul, in metrou e doar paza, cu alte cuvinte, lumea vrea cai!

Pana si cel care-mi vinde un stiulete pe plaja, ala care-i mai negru decat Pele, vine la munca cu Gipul de acasa - pare-mi-se, un ML. Iar tanti Florica Buzatu, pensionara, ce scara o spala si aleea o matura, ghiciti cu ce vine? Da, cu Passatu'.

Si ce daca strazile nu mai fac fata masinilor, si toti facem credit pe numele copiilor? Si ce daca romanul sta cu chirie si vrea Lamborghini? Emile, nebunule, doar nu te crezi Houdini??? Si inca din start, colegii europeni ai Tribunului au zis ca avem o taxa ilegala. Da, intrega Europa ne-arata cu degetul si zice ca Romania e penala...

Dar dincolo de furt, bogatie si aruncat bani in buzunarul vostru... Sa-ti spun un secret, draga Emile: sa conducem, e dreptul nostru!

Au trecut ani, zile, ore, saptamani. Masinile s-au vandut, la buget s-au strans bani buni. Au avut loc procese si unii chiar au castigat. S-au facut cozi la RAR, s-au dat spagi de nerefuzat. Iar la Minister s-au tot perindat, ba vreun Borbely cu planuri marete si idei incredibil de proaste, ba vreun Plumb care-n 2013 vrea sa ne bage o sula mare si grea printre coaste.

-Da, vom impaduri muntii intregi, vom filtra aerul si vom respira mai curat ca in Alpii francezi! Asa ne-au mintit. Si nu o data, an dupa an, la infinit. Caci banii se tot adunau la buget, cica se investeau in paduri mari si verzi, cu arbori inalti si bogati cum nu au mai fost! Vrei sa-ti zic ceva? Daca tu crezi ca s-a pus un singur corcodus... Esti un prost!

Acum c'am scapat de Apocalipsa, ma tem ca trebuie sa incepem noul an cu ceva lipsa. Se pare ca nici in 2013, soferii nu s-au linistit, doar avem un guvern nou cu burtile mari si o foame greu de potolit. Nu ne mai sperie cu denumirea de TAXA, sa nu ne mai strangem prin piete deodata, ci au venit cu o noua inventie: Timbrul de Mediu. Adica o noua frectie.

Dar tu, Ponta? Credeam ca iti place sa te crezi un sofer. Te dadeai la raliuri de-a latu', cu un Mitsu' Lancer. Si acum de cand stai cu curu in S-Class, pazit si escortat mai ceva ca Obama, ti-ai bagat pixu si te-ai aliat cu Rovana. Am invatat noi cu totii, ca esti expert la mancat de cacat... Ce se mai aude, ti-au dat astia diploma de doctorat?

Ca-i Boc, ca-i Dottore, zic clar si raspicat: fraierul care din Romania inca nu a plecat, daca in plus mai e si sofer, chiar daca are parul lung, va fi tot mai chel. A venit un nou an, a venit alt guvern, dar ierarhia e aceeasi, de cand omenirea. Iar omul de rand, cel ca mine, ca tine, nu are alta sansa, decat saracirea.

Ai vaga impresie ca Timbrul de Mediu e ultima nascocire a unui Dottore cu harfe de geniu? Nu va fi el, vor veni altii mai rai. Dar un singur lucru, tu sa tii minte: ca-i taxa, ca-i timbru, poluare sau prima inmatriculare, e doar un alt bir ca altul oricare. Pe unii ii hraneste, pe altii ii doare.

Acest articol e un pamflet la adresa Taxei Auto care se afla la varianta cu numarul 3542341123412.

Distribuie pe Facebook
mai multe