Istoria motorsportului din Romania: primele curse auto din tara noastra

Istoria motorsportului din Romania: primele curse auto din tara noastra
  • Valentin Bibescu, primul pilot de curse al Romaniei
  • In 1904 ia nastere ACR
  • Prima competitie automobilistica: Bucuresti-Giurgiu-Bucuresti
Distribuie pe Facebook

Daca astazi, Romania nu prea este pe harta motorsportului european, este din cauza nepasarii autoritatilor. Nu avem niciun circuit auto decent si normal, nu exista un program de stimulare a tinerilor piloti si in cele doua discipline, Coasta si Raliurile, conteaza exclusiv banul. Motiv pentru care Romania nu produce piloti de valoare. Insa lucrurile nu au stat mereu asa...

Competitiile automobilistice au debutat in Romania inca de la inceputurile industriei auto. De fapt, Romania se poate mandri ca este una din primele 6 tari la nivel mondial care a organizat curse de motorsport, dupa Franta, Statele Unite, Anglia, Germania si Italia. Adica la un moment dat, tara noastra pe care o hulim astazi din toate incheieturile, a fost in topul elitei mondiale, si nu doar la automobilism...

Printul Valentin Bibescu, primul pilot al Romaniei

Nu era nimic iesit din comun ca tinerii din familiile aristocrate sa fie pasionati de sporturile extreme ale vremii. Mai toti baietii de 16-20 de ani din lumea burgheza incepeau sa invete calaria si, incepand cu 1890, incepeau sa devina interesati de motoarele termice. Este si cazul lui George Valentin Bibescu, nepotul lui Gheorghe Bibescu, Domnitorul Valahiei. El facea parte dintr-o familie foarte bogata si, imediat cum a auzit ca in Franta si Germania se faceau automobile, a devenit obsedat de ele.

Istoria motorsportului din Romania: primele curse auto din tara noastraGeorge Valentin Bibescu - dreapta, sotia lui, Martha Bibescu - mijloc sus.

In 1900, Bibescu devine primul proprietar independent de automobil. De fapt, inaintea lui mai existau 2 camioane pe aburi si un Oldsmobile, insa Bibescu isi comanda un FN Herstal facut in Belgia si un Mercedes. Atunci a avut si celebra disputa dintre Bibescu si Assan, deoarece amandoi voiau sa aiba prima masina inscrisa in circulatie la noi in tara. Se pare ca Assan a avut numarul 1 si Bibescu a avut numarul... 0.

Valentin Bibescu devine in 1901 primul roman care stabileste un record international la bordul unui autoturism. Cu un Buick Roadster el reuseste sa parcurga distanta Geneva-Bucuresti de 1827 kilometri in doar 73 de ore. Nu trebuie sa uitam ca pe vremea aceea nu exista niciun metru patrat de asfalt...

In 1901, in Bucuresti, erau deja inmatriculate 12 automobile, majoritatea americane. Insa deja, in 1904, in Romania erau inmatriculate 51 de autoturisme si peste 70 de motociclete. Asa ca Valentin Bibescu, aristocrat ce calatorea foarte mult in Franta, Anglia si Italia, a facut ce a vazut si la altii: a infiintat Automobil Clubul Roman.

Istoria motorsportului din Romania: primele curse auto din tara noastraFN Herstal, primul automobil inscris in Romania, zace acum la Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida

Mai exact, la 5 aprilie 1904 se intalnesc la Bucuresti 20 de pasionati ai motoarelor care hotarasc infiintarea Automobil Clubului Roman (ACR), asociatie de automobilism care isi propune scopuri extrem de ambitioase: imbunatatirea drumurilor, intocmirea legislatiei rutiere (apare primul Regulament de circulatie a automobilelor), infiintarea unor scoli de mecanici auto, infiintarea unor ateliere de reparatii auto. Intre 1910-1943 este singura institutie care se ocupa cu confectionarea si instalarea semnalizarii rutiere, in conformitate cu prevederile europene.

Printre membrii fondatori ai ACR au fost: George Valentin Bibescu, nepot al Domnitorului Gh. Bibescu, Mihai Sutu si George Assan. La data crearii sale, ACR se inscria printre primele 10 cluburi de automobilism din Europa si printre primele 14 din lume.

Prima cursa organizata in Romania: Bucuresti - Giurgiu - Bucuresti

Dupa ce au pus bazele organizatiei ACR, care se ocupa si de competitii, membrii fondatori care erau de fapt afaceristi bogati, antreprenori si "baieti de bani gata" din familii aristocrate, au decis sa-si etaleze noile vehicule cumparate in cadrul unei curse. Asa a luat nastere cursa Bucuresti - Giurgiu - Bucuresti in 1904 in care s-au inscris primii membrii ai ACR, un total de 9 masini la start cu cate doi ocupanti. Ruta nu a fost aleasa degeaba astfel: nu trebuie sa uitam ca la acea vreme, granitele Romaniei se opreau la Carpati, iar drumurile de munte erau pline de santuri si gropi de la carele trase de animale. Singura sosea, neasfaltata, dar dreapta si fara pericol de a se inunda, era in sud, spre Dunare.

Istoria motorsportului din Romania: primele curse auto din tara noastraIstoria motorsportului din Romania: primele curse auto din tara noastra

Echipajele care au plecat in cursa erau:

  • George Valentin Bibescu - MERCEDES
  • Leon Leonida - MERCEDES
  • N. Niculescu Iarca - CUDELL
  • C. Vidal - GOBRON
  • Al. Prager - OLDSMOBILE
  • Alexandru Darvari - FIAT

Din cele 9 automobile aliniate la start, numai 6 au reusit sa plece. Celelalte 3 nu au putut pleca din cauza ca masinile nu porneau. Iar problemele cu masinile aveau diferite cauze: lipsa mecanicilor, carburantul inadecvat, experienta zero la volan si lipsa filtrelor de aer. Chiar si asa, din cele 6 echipaje plecate in cursa, 4 au reusit sa termine tot traseul. Dar castigator a fost, nimeni altul, decat Valentin Bibescu, la bordul unui Mercedes de 16 cp cu care a reusit o medie orara de 66 km/h, record european al curselor de regularitate.

Romanii, primii care au facut turism automobilistic intercontinental

Dupa ce au prins gustul competitiilor sportive, in Romania au inceput diverse curse de motociclete. Masinile performante fiind putine, cei pasionati incepeau sa experimenteze noi tehnici de pilotaj. In 1905, trei automobilisti romani, acelasi George Valentin Bibescu, impreuna cu L. Leonida si M. Ferekide, insotiti de scriitorul francez Claude Anet si de doua femei, realizeaza cu 3 automobile decapotabile o cursa de la Galati pana la Ispahan, fosta capitala a Persiei. Plecarea din Galati a avut loc in luna aprilie, iar sosirea la Ispahan in luna iunie.

"Puternicele" automobile folosite in acest indraznet raid (16, 20 si 40 CP) au transportat, prin praful si noroaiele stepelor, 7 turisti, 28 de geamantane, 6 cufere, 15 bidoane cu benzina si 10 carabine folosite la apararea caravanei. In cartea "La Perse en automobile", pe care Claude Anet a scris-o cu aceasta ocazie, istovitoarea expeditie este denumita "prima excursie automobilistica intercontinentala din lume".

In 1906 isi inscrie numele printre marii turisti europeni un alt roman, Nestor Cincu din Bucuresti, care face un foarte reusit circuit, Bucuresti - Nisa - Paris - Bucuresti, la bordul unui automobil decapotabil avandu-i drept pasageri pe cei doi copii ai sai si sotia lui.

Prima cursa de viteza pe circuit are loc la Bucuresti

La Bucuresti, pe 8 noiembrie 1906, s-a organizat prima cursa de viteza (cursa kilometrului lansat) pe un traseu amenajat pe soseaua Kiseleff, intre Piata Victoriei si Bufet (restaurantul “Doina” de azi). Pe primul loc se claseaza Leon Leonida cu un automobil Gobron de 60 cp, avand o viteza medie de 97,297 km/h.

Istoria motorsportului din Romania: primele curse auto din tara noastra

Ulterior, ACR-ul mai organizeaza astfel de competitii pe circuit stradal, chiar si cu participare internationala, pana cand o cursa anuala de pe strazile pietruite ale capitalei, inclusiv pe Bd. Aviatorilor, a devenit "Bucharest Grand Prix". Adica Formula 1, inainte sa se numeasca Formula 1...

Pe langa aceste curse de viteza, in scopul educarii soferilor, ACR a inceput sa organizeze si curse de indemanare. Pe 23 mai 1908, in Parcul Carol I, la Arenele Romane, a fost organizat primul concurs de indemanare in conducerea auto.

Istoria motorsportului din Romania: primele curse auto din tara noastraGobron Brillie din 1906, masina care a castigat prima cursa in Bucuresti

Primii piloti romani profesionisti cu rezultate internationale in motorsport

Seria performantelor inregistrate de romani in competitiile internationale o deschide Ion Maican in anul 1906. El participa la o cursa de viteza in coasta organizata in Franta la Chateau-Thierry, clasandu-se al treilea din 90 de concurenti. Automobilul care i-a adus victoria fusese construit de francezul Tourand si avea 60 cp. Maican practica automobilismul din 1903, fiind unul dintre asii volanului romanesc.

Chiar daca Petre Cristea a participat de mai multe ori si chiar a castigat Raliul Monte Carlo, primul echipaj roman care a luat startul in aceasta competitie istorica a fost format din A. Racovita si G. Ghica. Romanii erau unul din cele 52 de echipaje care au participat in aceasta editie din 1927 a Raliului Monte Carlo cu numarul IV, reusind sa termine pe pozitia a 5-a, dupa ce au luat startul din Bucuresti la bordul unui automobil Steyr de 1574 cmc.

Istoria motorsportului din Romania: primele curse auto din tara noastra

Un alt roman participa in acelasi an la un concurs international. Iorgu Ghica ia startul in cursa Paris - Nisa si castiga 3 premii: premiul doi la viteza cu performanta de 110 km/h, premiul al doilea la 1100 m cu pornire din loc in 54 de secunde si al treilea la suplete (nu stim ce inseamna asta). Tot Ghica, impreuna cu fratele sau Matei Ghica, ocupa locul 4 la Le Mans. Uzinele Chrysler i-au ales pe cei doi frati din Romania pentru unul din Chrysler-urile 72 Six, participante in competitie. Masina romanilor avea numar de concurs 7.

Cel de-al doilea frate, Matei Ghica, a mai reusit o performanta in 1928. El s-a dus pe circuitul oval de la Monthery, Franta, si a reusit sa doboare cateva recorduri mondiale de viteza: 5 km din mers, 5 mile din mers, viteza medie pe 50 km, 50 de mile, 100 km, 100 de mile si recordul de viteza medie pe o ora. Masina cu care a reusit aceste performante era una facuta special pentru el, botezata Cosette, cu care atingea 167 km/h.

Raliuri si curse vechi in RomaniaGeorge Fernic la IndianapolisRaliuri si curse vechi in RomaniaFratii Ghica la Le Mans

George Fernic este numele unui roman ce trebuie amintit atunci cand ne gandim la motorsportul international. El participa in 1927 cu un automobil Bugatti in cursa de la Indianapolis unde obtine locul 11 din 49 de concurenti, o performanta remarcabila.

Ernest Urdareanu, mana dreapta a Regelui Carol al II-lea, alaturi de care a si plecat in exil in 1940, a fost insa si un pilot de curse desavarsit. "Ministrul Curtii Regale" a iesit castigator al "Rallye International Automobil San Remo" in 1928, locul I si totodata castigator al Marii Medalii a 'Reale Automobil Club d'Italia'.

Raliuri si curse vechi in RomaniaErnest Rudareanu

In 1932, un automobilist amator, D. Dimancescu, a parcurs distanta San Francisco - Bucuresti (peste 8.000 de kilometri pe drum) cu un autoturism Ford de serie.

George Bourianu este un alt nume celebru ce trebuie batut pentru totdeauna in peretele de aur al motorsportului romanesc. Pentru ca este printre putinii romani care a luat startul in Formula 1, adica in cursele de Grand Prix, in anii '20 si '30. La un moment dat, el chiar s-a duelat pe circuit, la volanul unui Bugatti, cu celebrul Enzo Ferrari.

Raliuri si curse vechi in RomaniaEchipajul Neamtu-Berlescu la Monte CarloRaliuri si curse vechi in RomaniaGeorge Bourianu, Marele Premiu de la Monte Carlo 1928, Bugatti 35C, LOCUL 2

Anii '30, apogeul motorsportului romanesc

Niciodata, Romania, nu a fost mai prezenta pe harta mondiala a motorsportului ca in anii '30. La Bucuresti aveau loc etape de Grand Prix, in centrul capitalei se luptau super-masini Alfa Romeo si Bugatti, pilotii romani luau startul in toate disciplinele posibile cu 4 roti, de la cursele de anduranta de la Le Mans si Indianapolis, pana la raliuri si curse pe circuit. Nume precum Jean Calcianu, Alexe de Vassal, Petre Cristea sau Alexandru Berlescu erau pe buzele tuturor, erau elita pilotajului romanesc, erau adevarati eroi.

Dintre toti, fara doar si poate, cel mai de succes pilot al Romaniei a fost si a ramas Petre Cristea. Un roman care a castigat Raliul Monte Carlo in 1936 si care a participat in nenumarate raliuri si competitii internationale. Poate ultimul cavaler roman al sporturilor cu motor...

Raliuri si curse vechi in RomaniaUn Bugatti si un BMW aliniate la start pe Sos. Jianu, 1936

Raliuri si curse vechi in RomaniaJean Calcianu, cu Monumentul Eroilor pe fundal, in BucurestiRaliuri si curse vechi in RomaniaErnst Henne, la bordul unui BMW 328, la Grand Prix-ul Bucurestiului, 1937

Raliuri si curse vechi in RomaniaCastigatorul Marelui Premiu al Bucurestiului, 1937

Istoria motorsportului din Romania: primele curse auto din tara noastraPetre Cristea in proba speciala din 1936, la Raliul Monte Carlo, pe care l-a castigat

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (8) Poze Istoria motorsportului din Romania: primele curse auto din tara noastra
mai multe