Cutie manuala vs. cutie automata: 6 avantaje ale automatei care ne fac sa uitam de manuala

Cutie manuala vs. cutie automata: 6 avantaje ale automatei care ne fac sa uitam de manuala
  • Cutiile automate, la fel de fiabile ca cele manuale
  • Costuri mai mici pe termen lung
  • Pretul de achizitie nu mai este o problema
Distribuie pe Facebook

Chiar daca in Romania ponderea automobilelor cu transmisie automata este de numai 1 din 10, soferii din tara noastra incep, usor-usor, sa descopere avantajele unei cutii de viteze care te scapa de ambreiaj. Oricum, cei care prefera cutia manuala sunt mai numerosi, dar nu strica sa observam unele avantaje ale automatei.

Cutiile automate au devenit mult mai performante ca cele manuale, schimba treptele mai repede, pot fi setate mai usor si sunt mai rezistente Acum, ca tot a lansat Dacia cutia automata Easy-R in Romania pe modelele din gama, numarul soferilor care se vor pune la volanul unor automobile fara pedale de ambreiaj va creste cu siguranta.

Insa cei care privesc cu scepticism acest tip de transmisie inca este mare si nu putini sunt acei care au gresita impresie ca cine conduca o automata este lenes si total lipsit de sportivitate. Fie din invidie, pentru ca strugurii sunt acri, fie in necunostinta de cauza, cert este ca, momentan, opinia publica nu este deschisa la asemenea transmisii pentru Romania.

Aici intervenim noi, alaturi de restul presei auto din tara noastra. Si incercam prin diferite metode, teste, articole si filme sa le demonstram romanilor blocati in epoca pre-decembrista care au crescut cu trei pedale ca masinile automate sunt viitorul si ca au doar avantaje in fata celor cu o cutie manuala. Daca lumea este sau nu de acord cu noi, e alta problema, dar speram ca cine are o alta parere sa ne-o expuna in comentariile de mai jos.

Cutie manuala vs. cutie automata: 5 avantaje ale automatei care ne fac sa uitam de manualaCutie automata clasica cu mod manual de schimbare a treptelor

1. Cutiile automate, la fel de fiabile ca cele manuale

Extrem de multi soferi dezinformati spun ca transmisiile automate se strica mai usor ca cele manuale. Ceea ce este total gresit. Iar cel mai bun exemplu este cazul americanilor, acolo unde lucrurile stau invers decat in Romania: una din zece masini este manuala, restul automate. Si circula nestingherite sute de mii de automobile automate cu peste 500.000 de mile la bord, fara probleme, ca in prima zi.

Chiar si in Romania sunt destule automobile automate care au multi kilometri la bord si nu au avut niciodata probleme. De ce? Pentru ca au fost intretinute corespunzator. O cutie automata este la fel de fiabila ca una manuala daca ai grija de ea cum trebuie. Apropo: batranul are un Cielo cumparat de nou cu o cutie GM automata in 3 trepte. Are peste 200.000 de kilometri la bord, a vazut toata lumea si inca circula. Asadar, cine spune ca transmisiile automate se strica, este prost informat.

2. Costuri mai mici pe termen lung

Poate parea o surpriza, dar o masina automata are costuri mai mici de rulare si intretinere ca una manuala. De ce? Pentru ca nu ai kit de ambreiaj pe care sa-l schimbi. Care, de cele mai multe ori, in aglomeratia romaneasca, trebuie schimbat chiar si la 50.000 de kilometri, iar operatiunea nu este deloc ieftina. Adica un schimb de ambreiaj te va costa peste 1000 de lei cu tot cu manopera, orice ai face.

Si chiar daca la o cutie automata trebuie sa schimbi uleiul mai des ca la o cutie manuala, costurile tot nu vor fi aceleasi. Si o sa-ti dai seama singur ca, daca tragi linie dupa un rulaj mare, de sute de mii de kilometri, ai facut bine ca ai ales o cutie automata. Asta si daca ai intretinut-o bine si nu ti-ai batut joc de ea. Adica daca ai stiut cum sa mergi cu ea.

Cutie manuala vs. cutie automata: 5 avantaje ale automatei care ne fac sa uitam de manualaRenault 12 cu transmisie automata

3. Pretul de achizitie nu mai este o problema

Pana acum cativa ani, cine cumpara o masina automata, trebuia sa plateasca chiar si cu peste 1000 de Euro peste pretul aceluiasi model cu transmisie manuala. Adica o cutie automata era vazuta ca ceva exotic, ceva special, o dotare premium, asa ca era normal sa ii iei banii clientului. Intre timp insa, lucrurile s-au schimbat. Si aproape toti producatorii ofera la acelasi pret cutia automata sau pentru o suma modica in plus.

Cum este si cazul celor de la Dacia, care vor doar 500 de Euro, pret de telefon second-hand, pentru a-ti dota Loganul cu o cutie Easy-R. Adica merita fiecare leut. Unde mai pui ca sunt diverse branduri auto, majoritatea premium, de la care nu mai poti cumpara o masina, decat cu transmisie automata? Asta ne spune un singur lucru: automatele incep sa fie pentru toata lumea.

4. Performante identice sau mai bune ca ale unei cutii manuale

Inca sunt destui 'cunoscatori' care spun ca numai cutia manuala iti ofera sportivitate, feeling, te lasa sa simti masina si sa te crezi pilot. Serios??? Atunci de ce Maserati, Lamborghini, Ferrari nu iti mai vand niciun fel de masina cu cutie manuala, ci doar cu automate? Ca sunt proaste si fara performante? De ce nu e niciun Mercedes-Benz AMG manual? De ce BMW-urile M incep sa renunte si ele la automate?

De ce Porsche mai are doar pe cateva modele manuala si Aston Martin i-a spus adio manualei incepand cu anul acesta? Dintru-un singur motiv: cutiile automate au devenit mult mai performante ca cele manuale, schimba treptele mai repede, pot fi setate mai usor si sunt mai rezistente. Iar de aici noi, soferii de rand, care circulam zi de zi prin oras, putem sa tragem singuri concluziile...

Cutie manuala vs. cutie automata: 5 avantaje ale automatei care ne fac sa uitam de manualaCutie automata cu padele la volan

5. Consum mai mic de carburant cu o cutie automata

Da, este adevarat ca, pana recent, masinile automate aveau un consum mai mare decat cel al manualelor. Pentru ca erau transmisii grele, care aduceau circa 50 de kilograme in plus unei caroserii, erau lipsite de performanta, schimbau treptele sus si nu era foarte eficiente. Dar acum lucrurile sunt diferite si, pe langa performante mai bune, cutiile automate reusesc sa le ofere soferilor un consum mai bun decat cel pe care il au cand conduc manuala.

Deoarece cutiile automate moderne sunt usoare si sunt controlate de computere care o fac sa aiba mereu turatia optima pentru un consum scazut. Adica nu vei tura niciodata aiurea motorul, schimbarile de viteza se vor face in momentul oportun si cand iei piciorul de pe acceleratie, cele mai multe revin cu turatia motorului la zero. Cu alte cuvinte, soferul primeste ajutor din plin ca sa aiba un consum redus, aceasta fiind una dintre targeturile principale ale producatorilor tot mai bombardati de legislatiile despre emisii si poluare.

6. Confortul fizic al soferului

La sfarsitul saptamanii se va uita in oglinda si isi va da seama ca la un picior are musculatura lui Floyd Mayweather si la celalalt cea a lui... Benone Sinulescu. Cea mai cunoscuta trasatura a cutiilor automate este comoditatea. Adica faptul ca ai doar doua pedale si ca piciorul tau stang va sta linistit si odihnit chiar daca e trafic aglomerat. Iar confortul fizic al soferului este ceva extrem de important, mai ales pentru femei sau pentru soferi trecuti de prima tinerete care nu prea au puterea necesara apasarii pedalei de ambreiaj de mii de ori pe zi in aglomeratia infernala a capitalei.

De fapt, nu cred ca este confortabil pentru niciun sofer, indiferent de varsta, sa petreaca ore in sir bara la bara si sa apese ambreiajul de atatea ori. La sfarsitul saptamanii se va uita in oglinda si isi va da seama ca la un picior are musculatura lui Floyd Mayweather si la celalalt cea a lui... Benone Sinulescu. Cert este ca multi ne-am cam saturat sa apasam pedala de zor, cand am putea sa ne odihnim mai mult. Nu ajunge cata energie irosim in aglomeratie?

Cutia automata are mai multe avantaje decat cele 6 subliniate de noi mai sus. Dar am mai scris in trecut despre avantaje, dezavantaje, despre comparatia cu o cutie manuala si alte subiecte legate de aceasta tema. Chiar si asa, multi sustin ca o cutie manuala este mai buna pentru sofer. Cert este ca ne-am bucura sa aflam si parerea ta: care este mai buna in conditiile de trafic din Romania si de ce? Lasa-ne mai jos un comentariu despre subiect. Multumim!

Cutie manuala vs. cutie automata: 5 avantaje ale automatei care ne fac sa uitam de manualaNoua cutie automata Dacia Easy-R

Distribuie pe Facebook
mai multe