4Tuning
Meniu
Articole Maşini second Bazar Forum MaşinaMea Q&A

Timbrul de mediu: TOATE secretele pe care le aduce noua Taxa Auto in 2013

Timbrul de mediu: TOATE secretele pe care le aduce noua Taxa Auto in 2013

Calcularea timbrului de mediu se va face de acum in functie de norma de poluare, cat si de capacitatea cilindrica. Noul timbru insa vine cu o multime de modificari fata de vechea Taxa Auto care este momentan in vigoare. Iata aici care sunt secretele noului bir auto pe care vom fi nevoiti sa-l platim in curand.

Calculator pentru timbrul de mediu 2013

CE CATEGORII NOI DE MASINI VOR TREBUI SA PLATEASCA TIMBRUL DE MEDIU?

Masinile care pana acum erau scutite de plata unei taxe auto, precum masinile acordate institutiilor de invatamant, sanatate si cultura, ministerelor, altor organe ale administratiei publice, structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica, de catre guverne straine, organisme internationale si organizatii nonprofit si de caritate, prin donatii sau finantate direct din imprumuturi nerambursabile, precum si din programe de cooperare stiintifica si tehnica. In noul proiect de lege, acestea vor fi obligate sa plateasca taxa numita Timbru de Mediu.

ADIO REDUCERI PENTRU MASINILE DEPRECIATE

Nu se mai acorda reducere la timbrul de mediu in functie de starea de depreciere a masinii certificata de RAR. Adica, in trecut, vechea lege spunea ca daca ai o masina in stare tehnica proasta, care valoreaza putin, dar care este functionala, puteai face o expertiza la RAR si primeai o reducere daca se dovedea ca masina ta valoreaza putin. Mai pe scurt, dispare acest paragraf din lege:

Art. 9
(1) Suma reprezentand taxa poate fi contestata atunci cand persoana care urmeaza sa inmatriculeze sau sa transcrie dreptul de proprietate asupra unui autovehicul rulat poate face dovada ca autovehiculul sau s-a depreciat intr-o masura mai mare decat cea indicata de grila prevazuta in anexa nr. 4.
(2) Evaluarea nivelului de depreciere se va face pe baza elementelor avute in vedere la stabilirea cotei de reducere prevazute la art. 6 alin. (4).
(3) In caz de contestare, caracteristicile autovehiculului rulat prevazute la alin. (2) se stabilesc, la cererea contribuabilului, prin expertiza tehnica efectuata contra cost de Regia Autonoma "Registrul Auto Roman", pe baza procedurii prevazute de normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
(4) Tariful privind efectuarea expertizei tehnice se stabileste de Regia Autonoma "Registrul Auto Roman" in functie de operatiunile aferente expertizei tehnice si nu poate depasi costul acestora.
(5) Rezultatul expertizei tehnice se consemneaza intr-un document eliberat de Regia Autonoma "Registrul Auto Roman", care cuprinde informatiile corespunzatoare fiecaruia dintre elementele prevazute la alin. (2) si cota de reducere care decurge din acestea.
(6) Documentul privind rezultatul expertizei tehnice eliberat de Regia Autonoma "Registrul Auto Roman" se prezinta de catre platitorul taxei organului fiscal competent.
(7) La primirea documentului prevazut la alin. (6), organul fiscal competent va proceda la recalcularea sumei de plata reprezentand taxa, care poate conduce la restituirea diferentei de taxa fata de cea platita cu ocazia inmatricularii sau transcrierii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul rulat.
(8) In cazuri bine intemeiate, organul fiscal competent poate solicita efectuarea unei contraexpertize.

CUM VA ARATA FIZIC, TIMBRUL DE MEDIU?

Timbrul de mediu se eliberează si se aplica pe Cartea de Identitate a Vehiculului de către Direcția Regim Permise de conducere si Înmatriculare a Vehiculelor la primirea dovezii de plata a timbrului de mediu. Mai precis, cand te duci cu toate actele la Politie, in vederea inmatricularii pe numele tau, acte printre care trebuie sa se numere si chitanta de la Circa Financiara de plata a Timbrului, vei primi un abtibild securizat pe carte. Modelul timbrului de mediu se stabilește prin normele metodologice.

CARE E TREABA CU EXPERTIZA RAR PENTRU MASINILE FARA NORMA SCRISA IN CARTE?

In cazul masinilor euro 3, 4, 5 si 6, daca nu ai trecuta emisia de CO2 in cartea masinii e posibil sa fie necesara o vizita la RAR (+3000 lei expertiza de emisii co2 si coada posibil de cateva luni). Aceasta expertiza este menita sa stabileaza noxele emise de motor. Si, in functie de noxe, va fi stabilita valoarea timbrului de mediu. Citeste aici despre expertiza RAR.

Dar legea actuala spune ca se calculeaza dupa formula dedicata masinilor non-euro, in Anexa 3 nu exista valori care se pot lua in calcul. Asadar, legea se bate singura cap in cap.

Articol in curs de update...

Citeste aici cat trebuie sa platesti pentru noul TIMBRU DE MEDIU!

Calculeaza-ti TIMBRUL DE MEDIU 2013! Calculator automat!

DATA PUBLICĂRII: 23 Ianuarie
0
0
[+] mai multe

Adauga anunt GRATUIT

BAZAR 4TUNING - Anunturi promovate

PĂREREA TA (36 comentarii )
23 ian 2013, 13:53
+6
Da mai merge masa pe la RAR...eventual pt un protest da....
23 ian 2013, 15:58
+2
SUNT DE ACORD CU UN PROTEST VwV~GLF
23 ian 2013, 17:16
0
Subscriu...Anul trecut portocalii au suspendat-o datorita protestelor civilizate de la universitate,Anul asta transportatorii au iesit de 2 ori pe la TV suparati si dupa cum vedeti lor nu li se aplica doar pentru autovehicule m1...adica noi cei multi si fara voce...ce aveti Dr hand said faceti?
rosia_mecanica
603 comentarii 1460 puncte
24 ian 2013, 10:01
+3
CINE VINE LA PROTEST????
mannyx
În garajul meu
+ încă 1 maşină
mannyx, 26 ani, Ploiesti, Prahova
611 comentarii 1333 puncte
24 ian 2013, 10:16
+1
eu, sunt din Ploiesti disponibil sa merg pana in capitala
acum tre sa se organizeze ceva inainte sa intre in vigoare ca apoi va fi mai greu sa o mai modifice macar sa nu mai fie valabila pt. cele deja inmatriculate macar atat ca de taxa oricum nu vom scapa si oricum mai mica de atat slabe sanse sa o faca
25 ian 2013, 18:16
0
În conformitate cu prevederile art. 6 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice supune dezbaterii publice draftul proiectului de ordonanta pentru modificarea și completarea Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Eventualele propuneri / opinii / sugestii pot fi transmise în termen de 5 de zile lucratoare de la data publicarii (23.01.2013), respectiv pâna la data de 30.01.2013, la Mediului si Schimbarilor Climatice, Administratia Fondului pentru Mediu, persoane de contact: Cornel Brezuica, tel: 031.438.20.10, adresa de e-mail:

timbruldemediu@afm.r o.

Scrie-le despre parerea ta intr-un mod civilizat macar 5 minute de simt civic sa avem si noi...ca tare ne lipseste,fa-o pentru tine dar si pentru ceilalti 5 milioane de soferi ce vor suferi
23 ian 2013, 13:28
+2
In cazul masinilor euro 3, 4, 5 si 6, daca nu ai trecuta emisia de CO2 in cartea masinii e posibil sa fie necesara o vizita a treci pe la rar (+3000 lei expertiza de emisii co2 si coada posibil de cateva luni) , Si banii astia o sa mi-i da masa lu Ponta !?
23 ian 2013, 17:46
+2
Toti sunt vinovati si ne catalogheaza drept fraieri.....taxa a fost ilegala orice guvern a stiut ca atacata in justitie devenea nula si totusi.....uite ca toti preiau ideea caci doar 10% din romani nu vor sa fie fraieriti...restul stau acasa si plang exact ca cel din poveste....anul trecut la universitate portocalii s-au speriat si au amanat taxa...anul asta transportatorii au iesit de 2 ori la tv suparati cu noul timbru si ghice ce????
Taxa se aplica doar pt autoturisme m1...adica cei multi dar fara voce...bine multi vor plange caci 3.000.000 de autovehicule inmatriculate inainte de 2007 vor platii...de la minim 300 euro la cateva mii desi poate au platit tva la masina noua sau taxa de vama insa daca vor plange singuri in casa toata sarada asta va merge inainte
26 ian 2013, 14:37
0
eu am o masina din 2008,cumparata din romania si inmatriculata in 03/2008,daca o vand cel care o va cumpara va platii taxa?
23 ian 2013, 18:30
+2
Degeaba vorbiti aici... Lumea e fricoasa. Cand e vorba de iesit in strada nu iese nimeni. Ati votat niste hoti mai hoti ca hotii.
23 ian 2013, 19:58
+2
de ce frica...la piata universitatii s-a iesit 2 luni FARA NICI O AUTORIZATIE...au murit niste oameni acolo pt libertatate...inclus iv cea de exprimare....CE VA IMPIEDICA?????
mannyx
În garajul meu
+ încă 1 maşină
mannyx, 26 ani, Ploiesti, Prahova
611 comentarii 1333 puncte
23 ian 2013, 14:18
+1
masina e inmatriculata in tara de noua in 2001 va trebui sa ma duc la rar apoi sa platesc taxa?


nu o vand nu am trecute emisiile in carte si nu a fost platita nici o taxa
rosia_mecanica
603 comentarii 1460 puncte
23 ian 2013, 14:23
+2
da, da la toate intrebarile tale. Altfel spus: ai pus-o (am pus-o cu totii...)!
ROBERT_88ROB
În garajul meu
44 comentarii 93 puncte
23 ian 2013, 15:24
+1
am vrut schimbare,schimbare am primit :|
rosia_mecanica
603 comentarii 1460 puncte
23 ian 2013, 15:49
0
Robert, nu era evident inca dinainte de alegeri??? De unde ***** crezi ca puteau plati pe toti asistatii bugetari si pe toti pensionarii??? Din banii prostilor... cinstiti.
ROBERT_88ROB
În garajul meu
44 comentarii 93 puncte
23 ian 2013, 17:51
+1
ne baga noua taxe si impozite ca sa traisca parlamentariiiii pe picior mare ca har domnului avem destui dc nu le taie lor din salari si prime ca au de unde ? si noi suntem mai prosti ca suportam nu facem nimik sa vad pe careva care iasa in strada sa faca protest ...bravo lor ca si-au gasit prosti
26 ian 2013, 11:35
+1
Bagami-as **** in Dacia si in Renaultu masii vine pisatu ala de director general de la grup renaul Romania si ameninta ca da oamenii afara daca nu maresc astia timbru de mediu MA PIS PE EA DE DACIE CA TOT NU MAI E A ROMANILOR MAI BINE DE N-AR FACE-O FRATILOR UN SINGUR SFAT AM PT VOI SUNT SI MASINI NON EURO EURO 1 SI EURO 2 DESTUL DE BUNE LUATIVA CATE UNA ......... POLUARE PLACUTA;))))
26 ian 2013, 11:38
+2
sa-mi dea 3000 pe masina mea daca vor s-o duc la rabla cum fac strainii la nemti le dau jafu de logan cu 5000 si mie mi-l da cu 7000 ca-s mai prost futuva in gura de francezi cu dacia voastra
26 ian 2013, 11:44
+1
nu mai merge frate cu plitetea hai sa ne cumparam cate o arma decat sa platim timbru , daca fiecare roman ar impusca un parlamentar numarul acestora se va injumatatii;)))))
23 ian 2013, 13:55
0
xxxx!
rosia_mecanica
603 comentarii 1460 puncte
23 ian 2013, 13:58
0
Asadar, cei care vor plati sunt prostii care au masini cat de cat, adica euro 4 si 3. Bravos guvern de cxxxt, la mai mare...
23 ian 2013, 14:39
0
Ponta merita pus la zid pentru toate minciunile spuse poporului pana acum....ex taxa aberanta...valoarea taxei depaseste pe cea a masinii, pai bine bai bulangiule,acum la o dacie din 1990 a carei valoare e de 4-500 euro, taxa e de 364 de euro!!! Si asta e doar un exemplu.Trebuie facut ceva...
alxGSi, 21 ani, Baia Mare, Maramures
172 comentarii 386 puncte
23 ian 2013, 15:09
-1
Ce spui de Fordul meu Mondeo, ca am dat 1300 pe el si taxa in formula veche e 960 E, iar acum o sa ma duca taxa undeva pe la 1100 E, sa ma cac in gura lui Ponta. Si cand mai spui ca Euro este calculat la 4.52, la aproape cel mai mare nivel...
23 ian 2013, 14:54
0
Am un renault megan din 2006,CO2-121,cc-1461 ,EURO 3,poate sa-mi spuna cineva cat ar fi taxa dupa noua lege?multumesc
rosia_mecanica
603 comentarii 1460 puncte
23 ian 2013, 15:11
0
ma tem ca mult, vreo 1000 si ceva...
23 ian 2013, 15:18
0
multumesc rosia_mecanica astazi mi-au spus la finante ca dupa legea veche 8300 RON
alxGSi, 21 ani, Baia Mare, Maramures
172 comentarii 386 puncte
23 ian 2013, 17:24
0
Exagerat de mult, oare cu ce o gandit taxa asta...
1 comentarii 0 puncte
23 ian 2013, 15:32
0
Am o corsa D, luata de noua (inmatriculata) in luna 11.2010. Emisiile sunt trecute pe carte, CO2:124 g/Km, Euro 5. Daca o vand, cel care o cumpara trebuie sa plateasca taxa, daca da, cat anume?
P.S.
Sa-si ia lumanari din banii de pe taxa toti care au votat taxa asta. Pe ei nu-i dor nici in p`````a ca noi nu avem cu ce plati. Se bazeaza pe faptul ca romanul (si nu numai) isi rupe de la gura lui si a copilului,pt asi lua masini, tigari si bautura. Nu este valabila chiar pt toti.
ratcatalin16
ratcatalin16, 39 ani, Satu Mare, Satu-Mare
152 comentarii 20 puncte
23 ian 2013, 16:58
0
si asta e o discriminare!unii platesc,alti nu?eu n-am fost de acord cu vechea taxa si am recuperat-o,alti nu!acuma vine si zice ca daca n-am platit-o pe cea veche so platesc pe asta ca n-am scapat,doar cei ce-au platit au scapat cu adevarat!pai cea veche era una si asta e cu totul altceva,atungi cum ramane cu legea in tara asta,nu e pentru toti?...nu e discriminare si asta sa fie posibil de contestat in instanta?
23 ian 2013, 17:57
0
asa a fost si cand tu ai scapat de taxa fraierii au tacut si au platit desi tu ai demonstrat ca e ilegala...la fel si acum guvernul stie doar o sa iti scrii pe forum nemultumire si o sa te lasi pagubas...sau ai cumva un pic de simt civic la fel ca atunci cand ai actionat statul in instanta?
23 ian 2013, 18:39
0
pff iar eu pt un stilo .1747 cmc din 2002 cam cat ar trebui sa platesc ...timbrul asta de doi lei?
23 ian 2013, 19:40
0
Ceausescu, pentru a limita si distruge dreptul la libera circulatie a dat benzina cu portia...

Guvernul nostru vrea sa ne anuleze dreptul la libera circulatie (cfr e de tot rasul, asa ca nu intra in calcul) asa ca a taxat combustibilul marindu-l cu 50% pretul...dar oamenii tot mai merg cu masinile... asa ca acum taxeaza cat pot de mult mijloacele de transport

Protestul trebuie sa fie impotriva acestor incercari de a ingradi dreptul la libera circulatie, drept garatat de constitutie.
23 ian 2013, 20:10
0
Am si eu un bmw 320d e46 din 2000 euro 3 ,poate cineva sa ma lamureasca si pe mine cit ma costa taxa ca nu mai inteleg nimic...multumesc...
23 ian 2013, 22:56
0
exemplu: Citroen Xantia Activa 2.0 HDI 110 CP, a.f. 1999, Euro3, 157 grCO2/km, taxa veche 725 EU, timbru nou 538 EU. deci a scazut, in cazul asta. problema e ca pentru un non-euro, sau E1-E2, taxa e cam aceeasi. deci principiul cu poluatorul nu se aplica teoretic. doi la mina taxa dezavantajeaza in mod direct pe cei care nu au bani de o masina noua, dar nu vor nici sa detina ceva din gama non-eu-E2. adica simplu, cei mai multi. de unde rezulta ca ori trebuie sa faci rate (sub orice forma) petru ceva nou, ori sa platesti timbrul. in ambele cazuri, asta inseamna cascaval varsat din greu la buget, asta avind in vedere numarul mare de posibili platitori. ce rezulta: un blocaj mai mare pe piata auto SH si o posibila crestere pe piata de masini noi. adica, promisiuni respectate catre Renault. corect?
24 ian 2013, 22:17
0
cat costa taxa timbru la un tico ?
22 mar 2013, 16:38
0
Ba voi sunteti nebuni la cap? Eu am permis de 2 ani si nu am niciun incident auto.Am vrut sa imi fac asigurare pe 6 luni si ghici ciuperca ce-i.....650 ron pe 6 LUNI,1200 ron pe 1 an( cel mai ieftin) !!!! Am vrut sa o donez tatalui meu, ca el e pensionar si conduce de 33 de ani fara niciun incident auto,dar vad ca nu e posibil deoarece ar trebui sa platesc taxa de timbru.Stam si ne uitam la ele cum ruginesc.
Comentează şi tu: