Retrospectiva GHIDUL SOFERULUI: articolele utile facute special pentru tine

Retrospectiva GHIDUL SOFERULUI: articolele utile facute special pentru tine
Nu mai are nicio alta publicatie rubrica de ISTORIE AUTO? Nu-i nimic, avem noi. Si mai avem ceva ce nu are nimeni: o sectiune speciala cu articole utile, folositoare si de tinut minte, cu subiecte menite sa-i ajute pe soferi. Numai in 2015 am reusit sa scriem peste 50 de subiecte in aceasta categorie.
Distribuie pe Facebook

Am inceput seria subiectelor utile cu un articol despre acumulatorii auto, asta dupa ce am avut si noi o experienta neplacuta. Da chiar, care este cea mai proasta baterie de masina? Am mai scris despre cele mai furate piese auto din 2014, de parca i-ar interesa pe hoti acest lucru, dar macar soferii stiu la ce sa se astepte. Speram ca in 2016 noul trend sa fie orientat spre generozitate, nu spre furtisaguri...

Retrospectiva GHIDUL SOFERULUI: articolele utile facute special pentru tine

Acum, inainte sa vina gerul, va aducem aminte si de "motorina care nu ingheata iarna - mit sau realitate?" Noi credem in continuare ca este marketing, dar va lasam pe voi sa alegeti varianta corecta.

De departe, unul din cele mai citite articole a fost cel legat de teapa prin telefon cu motorina. Sigur stii pe cineva caruia i s-a intamplat, daca nu chiar tie. E bine de stiut si de dat mai departe, ca inca se mai fac asemenea gainarii...

Retrospectiva GHIDUL SOFERULUI: articolele utile facute special pentru tine

Cu dedicatie speciala pentru politistii de la rutiera, dar si pentru cei care vor sa cumpere o masina cu numere straine: ghid anti-teapa - cum verifici actele masinilor straine. Un lucru util intr-o perioada in care mai tot ce are numere de Bulgaria sau Anglia are acte false si asigurari fictive.

Tu ce fel de tractiune preferi? Am incercat sa cautam avantajele si dezavantajele fiecarui tip, dar in final se pare ca e vorba de preferinte. Apropo, tu ce tractiune ai vrea sa aiba viitoarea ta masina?

Un alt subiect mai tendentios a fost cel legat de service-urile importatorilor. Sau de marca, asa cum se mai numesc ele. Niste ateliere aparent de calitate, cu mana de lucru pregatita, cu piese buna, dar cu 8 defecte pe care noi am reusit sa le gasim.

Foarte important este si subiectul referitor la masinile cu volan pe dreapta. Ce sa caute acestea intr-o tara in care se circula invers decat in Anglia? Mai trist este ca cei de la RAR le permit soferilor sa le inscrie in Romania fara probleme, ceea ce duce la un numar de accidente grave destul de mare.

Retrospectiva GHIDUL SOFERULUI: articolele utile facute special pentru tine

Dupa ce am testat in premiera anvelopa asta care parea a fi "nici cal, nici macar", ne-am lamurit cum sta treaba cu MICHELIN CrossClimate. Am organizat si un concurs pe site si unul pe forum, doi dintre cititorii nostri castigand un set complet. Cert este ca aceasta anvelopa reprezinta o revolutie, una pozitiva, care va schimba perceptia soferilor despre pneurile cu care poti circula tot anul.

Foarte apreciate sunt in general articolele menite sa-i educe pe cumparatori si sa reduca numarul tepelor atunci cand cumpara piese sau masini la mana a doua. Nu degeaba articolul despre tepele la care te poti astepta cand cumperi o masina second-hand a avut un succes urias.

Romania are o problema uriasa: in timp ce tarile din vest le permit masinilor cu numere straine sa circule doar 30-90 de zile pe teritoriul tarii, la noi pot circula oricat. Ceea ce este o mare greseala. Iata cum ar putea fi limitat accesul masinilor bulgaresti sau englezesti, adevarate cazane pe roti, pericole iminente ce pot produce oricand accidente grave.

Nu putine au fost articolele despre anvelope. De exemplu, cand vine primavara, dupa ce trebuie sa ne luam ca sa inlocuim pneurile de iarna cu cele de vara. Iata 5 semne care ne spun exact ca e cazul sa le punem pe cele de vara.

Retrospectiva GHIDUL SOFERULUI: articolele utile facute special pentru tine

Tu ce parere ai despre piesele auto noi, suspect de ieftine? Cum este posibil ca pentru aceeasi masina, acelasi model, un disc sa coste 50 de lei sau 300 de lei, in functie de producator? Iata care este smecheria si de ce unele piese sunt la pret de inghetata.

Ne mandrim ca avem cele mai ample si complete articole si despre instalatiile de GPL. Oare aceasta este avantajoasa, sau reprezinta un pericol de explozie, asa cum crede multa lume? Noi zicem ca la cat costa GPL-ul, e cazul sa ne montam cu toti cate o instalatie...

O noutate interesanta in 2015 a fost modificarea legii foliilor auto. De parca totul in tara asta ar fi mers ca pe roate, cineva s-a gandit sa schimbe legea foliilor auto, ca alte probleme nu existau pe ordinea de zi... Iata ce s-a schimbat si care sunt noutatile. Pe scurt, vorba americanului, un bullshit.

Chiar daca suntem departe de vacanta de 1 Mai, articolul despre ponturile pentru a avea o vacanta fara probleme, ramane valabil an dupa an. Asa ca la inceputul verii viitoare, nu uita sa arunci un ochi aici.

Am avut ceva cu cifra 5 in 2015, poate ca la anul vom avea cu cifra 6, cine stie... Ti-am recomandat 5 motive pentru care trebuie sa-ti cumperi o Dacie clasica cat mai repede. Dar ti-am spus si 5 operatiuni pe care le poti face singur la masina. Si ti-am dat 5 sfaturi importante de urmat atunci cand cumperi o masina la mana a doua.

Retrospectiva GHIDUL SOFERULUI: articolele utile facute special pentru tine

Am ales 8 culori nereusite pe care masinile le pot avea, ca sa stii ce sa NU iti cumperi pe viitor. Ti-am dat 9 sfaturi despre cum sa mergi cu masina atunci cand ai un copil mic la bord. Si atunci cand afara erau 40 de grade, ti-am dat 7 sfaturi pentru a te bucura de plimbarea pe temperatura inalta.

Pentru tinerii care isi cauta o masina, dar nu prea aveau un buget urias, am ales 10 masini care erau atunci de vanzare si costau mai putin decat un telefon.

Ti-am readus aminte de tepele si inselatoriile la care sunt supusi soferii in fiecare zi in care circula in Romania. Din pacate, sa circuli la noi in tara este o aventura, toata lumea vrea sa te fure, nu doar statul, ci si alte specimene care incearca sa-ti bage mana in buzunar cu japca. Si daca nu esti atent, risti sa ramai fara bani.

De departe, cel mai citit articol din 2015 din sectiunea GHIDUL SOFERULUI a fost cel referitor la drepturile pe care credeam ca le avem in fata agentului de politie, atunci cand suntem opriti. Ei bine, iata ca majoritatea sunt vrajeli, basme, agentul de politie avand ceva mai multe drepturi ca noi, soferii.

Tot pe vreme caniculara va invatam cum sa va protejati masina. In caz ca nu stiai, multe piese din masina, de plastic sau cauciuc, se strica daca lasi masina zi de zi sub soarele torid. Asa ca e bine sa urmezi niste sfaturi. Si tot un articol de sezon estival a fost si cel referitor la metodele prin care iti este jefuita masina cand te duci la mare. Lucruri reale, experimentate de soferi ghinionisti, pe care ti le spunem sa nu patesti si tu la fel.

Retrospectiva GHIDUL SOFERULUI: articolele utile facute special pentru tine

Foarte util a fost si articolul complet despre reconditionarea casetei de directie. Din cauza gropilor din asfalt, nu putine sunt masinile care au nevoie de asa ceva... In plus, am pus laolalta si 10 piese care se strica primele la o masina in Romania.

Un alt articol interesant scris in 2015 a fost cel despre airbagurile masinii. Intrebarea pe care multi soferi si-au pus-o a fost daca airbagurile expira sau nu, daca trebuie schimbate sau nu la un anumit interval de timp.

Foarte apreciat a fost articolul legat de seria de sasiu. Am explicat ce inseamna fiecare caracter al seriei de sasiu, ceva ca nu a mai facut nimeni in Romania. De fapt, o serie de sasiu este ca o carte de vizita: spune multe detalii despre masina, dar numai pentru cei care stiu sa o traduca.

O dezbatere aparent interminabila este cea legata de cutiile de viteze. Care este mai buna, care este mai economica, dar mai performanta? Cea manuala sau cea automata? Oare cutia manuala o sa dispara in curand?

Un alt text care a acumulat sute de aprecieri si zeci de mii de lecturi ale soferilor a fost cel despre cantitatea minima de benzina din rezervor cu care poti merge fara probleme. Noi spunem sa nu circuli niciodata cu mai putin de un sfert. De ce? Citesti in articolul de aici.

Retrospectiva GHIDUL SOFERULUI: articolele utile facute special pentru tine

Desi multa lume il foloseste aproape zilnic, putini sunt cei care stiu cum functioneaza el de fapt. E vorba de aerul conditionat, un sistem pe cat de banal, pe atat de complex, care are un circuit complicat, dar eficient. Iata cum functioneaza de fapt aerul conditionat intr-o masina si cum trebuie sa-l utilizam noi.

Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma urc pe un scaun nou de masina, reglez scaunul pana cand gasesc pozitia optima. De multe ori insa nu o gasesc niciodata... Tu cum preferi sa fie reglajul scaunului, cu rotita sau cu parghie?

Un articol despre ceea ce se intampla zilnic in Romania, nimic nou, nimic anormal, la care DNA-ul inchide ochii cu placere si cu dor: spaga la ITP si la RAR. De fapt, raspunsul la intrebarea de ce avem atat de multe mizerii de masini pe strazi, de ce avem asa de multe accidente mortale. Pentru ca se da spaga la ITP si la RAR, simplu. Iata cum.

Dupa ce ne-am luat scuter, am zis sa scriem despre acest subiect. Nu este insa usor sa fii scuterist prin Romania. Iata 14 argumente pro si contra mersului pe scuter in Bucuresti.

Odata cu venirea frigului, au inceput si articolele de iarna. De exemplu, cel in care iti dadeam 10 sfaturi inainte de venirea frigului. Sau cel in care iti ofeream un scurt ghid al anvelopelor de iarna. Sau cel mai de succes, scris recent, despre cum trebuie incalzit motorul: pe loc sau in mers. Iar cei de la PieseAuto.ro (adica tot noi) iti spuneau cum sa alegi corect anvelopele de iarna potrivite pentru tine.

Retrospectiva GHIDUL SOFERULUI: articolele utile facute special pentru tine

In sectiunea GHIDUL SOFERULUI ti-am mai spus cum sa ramai treaz la volan atunci cand esti obosit, am facut o comparatie intre motoarele cu 6 pistoane in linie sau in V, ti-am spus ce presupune o masina blindata, ti-am explicat superstitia legata de masinile verzi care ar fi cele mai ghinioniste, ti-am dat 10 motive serioase pentru care merita sa-ti cumperi un BMW E30 Ursulet cat mai repede si ti-am dat cateva exemple de automobile pe care sa le ocolesti la mana a doua.

Cam asta am scris in 2015 in rubrica aceasta dedicata soferilor. Speram ca oricat de carcotas ai fi, sa fi gasit ceva util printre toate aceste texte. Si promitem ca pe viitor sa fim mai buni, mai documentati si mult mai aproape de ceea ce iti doresti sa citesti pe 4Tuning.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (8) Poze Retrospectiva GHIDUL SOFERULUI: articolele utile facute special pentru tine
mai multe