Retrospectiva 2013: testele auto facute de 4Tuning

Retrospectiva 2013: testele auto facute de 4Tuning
  • Cea mai ieftina masina testata a fost Chevrolet Spark
  • Cea mai scumpa masina condusa a fost BMW M550d
  • Am condus un prototip electric facut in Romania
Distribuie pe Facebook

In 2013 am avut la dispozitie o serie de automobile noi pe care producatorii ni le-au pus la dispozitie. Fie ca am plecat prin tari straine pentru a testa in premiera mondiala alaturi de presa internationala diverse modele, fie ca le-am testat in Romania, cateva dintre masinile noi care au aparut pe piata autohtona au trecut si prin curtea 4Tuning. Iata ce masini am testat in acest an si care ne-au placut cel mai mult.

Am inceput anul cu un test complet, in care am incercat sa detaliem cat mai mult cea mai indragita masina la nivel european: Dacia Logan 2. Si intr-adevar, a fost o masina care ne-a placut la nebunie. Am testat atat varianta Dacia Logan 0.9 TCe, cat si Logan 1.5 dCi pe motorina. In ambele cazuri, verdictul a fost unanim: pentru Romania, Dacia Logan este masina care trebuie. Nimic altceva, nimic mai mult, nimic nu corespunde mai bine situatiei noastre ca si popor.

A urmat o serie de masini pentru toate gusturile si buzunarele: Chevrolet Aveo diesel, Nissan X-Trail, Mitsubishi Outlander, Chevrolet Cruze Station Wagon, Dacia Sandero, Renault Clio 0.9 TCe, si Opel Mokka. Dintre acestea, m-a surprins placut Outlanderul: un SUV spatios, cu o garda la sol destul de mica, dar care se simte extrem de bine in oras si la drum intins.

Masinile testate din 2013Masinile testate din 2013Masinile testate din 2013Masinile testate din 2013

De departe, cele mai interesante masini testate in 2013 au fost Mazda 121 electrica si Opel Kadett din 1970. Doua proiecte ale unor pasionati ce au avut incredere sa ni le dea pret de cateva zile pentru a le testa in conditii reale de drum. De altfel, acest Opel Kadett este si motivul pentru care in curtea redactiei 4Tuning a aparut la doar cateva zile mai tarziu o masina veche de 40 de ani: Dacia 1300.

Masinile testate din 2013Masinile testate din 2013

Singurul test-drive video facut anul acesta a fost cu Dacia Duster. Nu generatia noua, pe care am condus-o si noi in deplasare pe pamant francez, ci clasicul Duster. O masina careia ii acordam usor titlul de "Masina 4Tuning a anului 2013". De ce? Pret bun, consum redus in oras si la drum, veleitati de off-road, spatiu suficient, dotari de bun-simt. Adica un pachet complet.

Masinile testate din 2013Masinile testate din 2013

Odata cu venirea caldurii am testat niste masini de volum care s-au remarcat prin succesul de piata: noua Skoda Octavia, Dacia Sandero Stepway, Volkswagen Golf Mk7, Peugeot 301 si Toyota Auris TS. Cea mai complexa masina testata in 2013 a fost fara indoiala Peugeot 3008. Si asta pentru ca hibridul francezilor este un adevarat laborator tehnologic extrem de complex din punct de vedere tehnic si inovativ.

Masinile testate din 2013

Masinile testate din 2013Masinile testate din 2013Masinile testate din 2013

Ne-am urcat pana la Babele cu Nissan Navara care ne-a starnit cheful de libertate pe care ti-l ofera o masina de teren. Tot putina libertate am simtit si la bordul "fara de acoperis" al noului Opel Cascada. Am continuat cu doua masini de la Opel GTT: Astra cu motorizare 1.6 Turbo si Chevrolet Aveo sedan 1.3 diesel.

Cu Volkswagen Amarok ne-am plimbat putin prin "delta urbana" de la Vacaresti si cu Nissan 370Z am simtit racoarea de pe Transalpina. La bordul unui BMW M550d ne-am bucurat de cel mai puternic model testat de noi in acest an de la un importator: 381 de cai putere hraniti cu motorina.

Masinile testate din 2013

Ford Focus ne-a intrat pe loc la suflet dupa doua saptamani in care am traversat partea de nord-est a tarii, parcurgand 2000 de kilometri prin Maramures si Bucovina. Asa cum, cu un an inainte, am facut 1500 de kilometri prin Transilvania la bordul unui model Dacia Lodgy.

Am mai testat cea mai mica masina a anului, Chevrolet Spark, ce ne-a dus pana aproape de Babele, noul Duster 2014 direct la locul lansarii din Franta, un Chevrolet Trax, fratele geaman al lui Opel Mokka si Peugeot 308, generatia 2014. Au mai urmat Renault Captur 0.9 TCe si Renault Fluence facelift, doua masini care vor sa se impuna pe piata prin fiabilitate si simplitate, nicidecum prin extravaganta sau performante.

Masinile testate din 2013Masinile testate din 2013Masinile testate din 2013Masinile testate din 2013

Am avut ocazia sa ne distram copios si la bordul a doua hot-hatch-uri speciale: Renault Megane RS si Opel Astra OPC. Ambele masini sunt interesante si foarte puternice, putand face deliciul oricarui iubitor de performanta si adrenalina, dar noi spunem doar atat: daca ai 30.000 de Euro, ia-ti Megane RS.

Masinile testate din 2013Masinile testate din 2013

Inainte sa vina frigul peste noi am reusit sa mai facem ceva: primul test-drive second-hand. Un cititor 4Tuning ne-a pus la dispozitie masina proprie, un BMW M5 modificat, de vreo 560 de cp. O masina incredibila, la doar 20.000 de Euro cat costa una pe piata, cu mult peste orice asteptari. Putem sa va spunem doar atat: cu masina asta am mers cel mai repede la bordul unui vehicul cu 4 roti. De cand avem carnet.

Masinile testate din 2013

Ultimul test-drive prezentat pe site a fost cu noul model BMW 420d. Adica un Seria 3 in doua portiere. Poate cel mai frumos BMW care a vazut usa fabricii din ultimii ani. Si care, in varianta M4, va deveni modelul preferat de orice entuziast care vrea superlativul de la o masina RWD.

Masinile testate din 2013

Am mai testat cateva modele pe care le-am pastrat pentru anul viitor: Nissan Micra 2011, Kia Sportage, Nissan Qashqai, Nissan Juke Nismo, Nissan Juke dCi, Opel Adam, Citroen C-Elysee, Ford B-MAX, Dacia Logan MCV, Ford Kuga si BMW X5 2014. Cel din urma, BMW X5, este fara doar si poate cea mai buna, din toate punctele de vedere, masina condusa de noi si prezentata la rubrica test-drive: stabilitate, aspect, confort, dotari, consum, spatiu... tot ce vrei. Mai putin pretul, care sarea de 90.000 de Euro.

Masinile testate din 2013Masinile testate din 2013Masinile testate din 2013Masinile testate din 2013

Cam astea au fost autoturismele testate de 4Tuning in 2013. Speram ca la anul sa avem mai multe noutati, mai multe premiere si mai multe modele puternice si sportive. Speram ca aceste prezentari au fost utile celor care au cautat informatii despre anumite modele si promitem ca pe viitor sa venim cu noutati si prezentari in exclusivitate.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (27) Poze Masinile testate din 2013
mai multe